Σε χαμηλά έτους το Χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες ξεκινά την εβδομάδα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από μία πλήρως αρνητική συνεδρίαση, κατά την οποία δε βρέθηκε ούτε για μία στιγμή σε θετικό πρόσημο.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 929,69 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο του για το 2013, σημειώνοντας πτώση 2,38%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, στα 40 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Eπανήλθε στα “κόκκινα” ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2,38%, μετά το «διάλειμμα» της Παρασκευής, σε μια σχετικά υποτονική συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ευχάριστη “έκπληξη” ο τίτλος της ΕΤΕ που έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,25% και αυξημένες συναλλαγές αλλά και αυτός της Alpha Bank που ακολούθησε με ημερήσια άνοδο της τάξεως του 0,69%. Σε θετικό έδαφος το κλείσιμο και για τον τραπεζικό δείκτη σε ποσοστό 0,58%. Στον αντίποδα, σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των δεικτοβαρών τίτλων με τους Ελλάκτωρα, Βιοχάλκο, ΜΙΓ, Μυτιληναίο και ΜΕΤΚΑ να χάνουν ποσοστά 6,9%, 6,48%, 6,99%, 5,66% και 4,1% αντίστοιχα. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα χαμηλά έτους ενώ σημαντικός αριθμός μετοχών εταιρειών της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφουν απώλειες από την αρχή του έτους που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 30%. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η καθαρή αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40εκ”.

Μικρές μεταβολές καταγράφουν την ίδια στιγμή τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και το κλίμα σε γενικές γραμμές είναι αρνητικό, λόγω της υποβάθμισης της Ιταλίας από τον οίκο Fitch. Οριακά θετικά κινείται ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με άνοδο 0,11%, ενώ πτωτικά κινούνται ο DAX στη Φρανκφούρτη (-0,21%) και ο CAC 40 στο Παρίσι (-0,33%).

Παρόμοια η εικόνα και στη Γουολ Στριτ, όπου ο Dow Jones καταγράφει οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο S&P 500 και ο NASDAQ υποχωρούν κατά 0,11 και 0,16% αντίστοιχα.

Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει εν τω μεταξύ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, ελάχιστα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,30, και συγκεκριμένα στο 1,3009 (+0,03%).