Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Στο “κόκκινο” έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί ακόμα περισσότερο, λόγω των σφοδρών πιέσεων που ασκήθηκαν και σήμερα στις τραπεζικές μετοχές.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 967,15 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,29%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 44 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Ακόμη μια συνεδρίαση που επιβεβαιώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την ουσιαστική απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος  για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η σημερινή, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει μικρές απώλειες (0,28%) παρά το έντονα ανοδικό άνοιγμα αλλά και τα πολύ σημαντικά κέρδη σε ευρωπαϊκές αγορές και Νεα Υόρκη με τους δείκτες μάλιστα Dax και Dow Jones να ξεπερνούν ενδοσυνεδριακά τις 7,850 και τις 14,150 μονάδες αντίστοιχα. Πλήρης απαξίωση και ανύπαρκτο αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο που και σήμερα, και παρά το θετικό άνοιγμα, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,14%. Οι επερχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκαλούν έντονο – και δικαιολογημένα – προβληματισμό στους επενδυτές κάτι που αποτυπώνεται φυσικά και στις τιμές των μετοχών του κλάδου με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να κλείνουν στα 0,877€. Η καθαρή αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44εκ€. Μοναδική, ουσιαστική “όαση” στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή του ΟΠΑΠ που κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξεως του 4,55% με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα”.

Ιδιαίτερα θετικό είναι την ίδια στιγμή το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά 1,18%, τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,99% και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,75%.

Όμως και η Γουολ Στριτ πραγματοποιεί εντυπωσιακό άνοιγμα, με τον Dow Jones να κινείται σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 14.250 μονάδες, με άνοδο 0,89%, τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη 0,80% και τον NASDAQ να ενισχύεται κατά 1,01%.

Οριακή πτώση καταγράφει την ίδια στιγμή το ευρώ έναντι του δολαρίου, παρά τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3018 (-0,06%).