Εντυπωσιακό θετικό “γύρισμα” στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό πρόσημο “γύρισε” στο κλείσιμο ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες που έφτασαν μέχρι και το 1,6% και τις 1.006 μονάδες και παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.027,52 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,53%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Aρκετά αυξημένο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες,  το αγοραστικό ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης με το Γενικό Δείκτη να "μαζεύει" τις απώλειές του και να κλείνει τελικά μάλιστα με κέρδη της τάξεως του 0,53%. Το ενδοσυνεδριακό χαμηλό (-1.57%) λόγω sell-off στον τραπεζικό κλάδο και δη στον τίτλο της ΕΤΕ... αφύπνισε τους αγοραστές που ώθησαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ έκλεισαν με σημαντικότατα κέρδη της τάξεως του 4,25%, 4,68% και 2,7% αντίστοιχα, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε και για άλλους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταξύ των οποίων αυτοί των ΤΕΝΕΡΓΑ, INTRALOT και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η συνολική καθαρή αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61εκ€. Στα διεθνή, ακόμη μια ημέρα ανόδου για τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και το δείκτη Dow Jones με κύριο χαρακτηριστικό επίσης της ημέρας τη σημαντικότατη ενίσχυση του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος κυρίως έναντι της στερλίνας αλλά και έναντι του αμερικανικού δολλαρίου”.

Την ίδια στιγμή, θετικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη διαδοχική μέρα, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά 0,61%, τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,89% και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,51%.

Θετικό είναι σε γενικές γραμμές και το άνοιγμα στη Γουολ Στριτ, μετά το καθιερωμένο διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,25%, τον NASDAQ να καταγράφει κέρδη 0,54% και μόνο τον Dow Jones να υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03%.

Μικρή ενίσχυση καταγράφει εν τω μεταξύ το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3474 (+0,15%).