Ανοδικό “πάρτυ” στο Χρηματιστήριο

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει κοντά στο υψηλό ημέρας και το κλίμα να είναι πολύ καλό καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, εξαιρουμένου του τραπεζικού κλάδου, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει και στο ότι η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν επεφύλασσε αρνητικές “εκπλήξεις” για τη συγκυβέρνηση, κάτι που καθησύχασε τους επενδυτές.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 973,95 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,12%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται αισθητά υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, στα 70,4 εκατ. ευρώ.

Η "Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή" σχολιάζει: "Στο... ίδιο έργο θεατές οι επενδυτές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με ένα σημαντικό αριθμό επιλεγμένων τίτλων της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν σημαντικά κέρδη με αυξημένες συναλλαγές και εντολες αγορών και με τον τραπεζικό, απο την άλλη πλευρά, κλάδο να... βυθίζεται για μια ακόμη ημερα στα «κόκκινα» καθώς οι επερχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον κλάδο «τρομάζουν» τους επενδυτές. Κέρδη 3,23% για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και 2,12% για το Γενικό Δείκτη αλλά και σημαντικές απώλειες 4,13% για τον τραπεζικό δείκτη. Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε ανοδικά με εξαίρεση τους τίτλους του ΤΙΤΚ (-0,72%) και της ΕΕΕΚ (-0,8%) ενώ αντίθετα ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΔΕΗ πρωταγωνίστησαν με κέρδη της τάξεως του 10,09% και 10,01% αντίστοιχα. Η καθαρή αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70εκ€".

Ανάμικτο είναι εν των μεταξύ το κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη 0,57%, τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται κατά 0,19% και τον DAX να σημειώνει πτώση 0,20%.

Ανάμικτο κλίμα και στο άνοιγμα της Γουολ Στριτ, με τον Dow Jones να ανοίγει με οριακή άνοδο και τους S&P 500 και NASDAQ με οριακή πτώση, αν και η αναπάντεχη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Σημαντική πτώση έναντι του δολαρίου καταγράφει εν τω μεταξύ το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3307 (πτώση 0,52%).