Εξανεμίστηκαν τα πρωινά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Αν και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κατέγραφε κέρδη ακόμα και άνω του 2%, τα κέρδη αυτά εξανεμίστηκαν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να κλείσει εν τέλει στο χαμηλό ημέρας, οριακά στο “πράσινο”.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 952,78 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,18%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε ασυνήθιστα, για τις τελευταίες συνεδριάσεις, χαμηλά επίπεδα, στα 44 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Συνεδρίαση από το... καλοκαίρι η σημερινή με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά με οριακά κέρδη της τάξεως του 0,18% αλλά να χάνει το μεγαλύτερο μέρος των πρωινών εντυπωσιακών ενδοσυνεδριακών κερδών. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε «κάθετη» μείωση και διαμορφώθηκε στα 44εκ€ σε μια ιδιαιτέρως άνευρη, από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, ημέρα. Το αρχικό έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο έχασε γρήγορα τη δυναμική του παρά το γεγονός ότι διατήρησε μέρος των σημαντικών του κερδών (+2,65%). Εξαιρετική η συμπεριφορά του τίτλου του ΟΤΕ (3,78+%) και της ΜΕΤΚΑ (2,67+%) ενώ αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε αρκετούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταξύ των οποίων αυτών της ΤΕΝΕΡΓ (-3,11%), της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-5,11%) και της ΙΝΛΟΤ (-2,4%)”.

Εντελώς αντίστροφο είναι την ίδια στιγμή το κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που επανέρχονται σε θετικό έδαφος μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, με “όπλα” τις μετοχές των κλάδων τεχνολογίας, υγείας και διατροφής. Οριακά αρνητικά κινείται ο FTSE 100 στο Λονδίνο, κατά 0,14%, ενώ αντίθετα άνοδο σημειώνει τόσο ο DAX στη Φρανκφούρτη (+0,11%), όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι (+0,39%).

Ανάμικτο είναι εν τω μεταξύ το κλίμα στο άνοιγμα της Γουολ Στριτ, παρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της JPMorgan Chase και της Goldman Sachs για το τέταρτο τρίμηνο του 2012, που ήταν καλύτερα του αναμενομένου. Πτώση 0,22% σημειώνει ο Dow Jones, όπως και ο S&P 500 (-0,14%), ενώ αντίθετα ανοδικά κινείται ο NASDAQ (+0,24%).

Οριακές απώλειες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τον χθεσινοβραδινό “πανικό” λόγω των δηλώσεων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3295 (πτώση 0,08%).