Επέστρεψαν στην Ευρώπη με 41 δισ. ευρώ οι επενδυτές

Καθαρές εισροές ύψους 41 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων Κινητών Αξιών (ΟΣΕΚΑ) έναντι εκροών 10 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εκδίδει ο ευρωπαϊκός κλαδικός φορέας "EFAMA" για την αγορά των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων κινητών αξιών στην Ευρώπη.
Η μεταστροφή των καθαρών πωλήσεων οφείλεται στην καταγραφή εισροών σε όλες τις κατηγορίες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΚ).

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν αυξημένες καθαρές εισροές ύψους 34 δισ. ευρώ, έναντι 13 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Οι καθαρές εισροές στα ομολογιακά ΑΚ ανήλθαν στα 25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο (9 δισ. ευρώ). Τα μετοχικά ΑΚ κατέγραψαν καθαρές εισροές κεφαλαίων 3 δισ. ευρώ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τα μικτά ΑΚ κατέγραψαν και αυτά αυξημένες καθαρές πωλήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, από τα 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι καθαρές πωλήσεις των ΑΚ Χρηματαγοράς επανήλθαν σε θετικό επίπεδο τον Οκτώβριο, καταγράφοντας εισροές κεφαλαίων ύψους 6 δισ. ευρώ, μετά τις εκροές των 23 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Οι καθαρές πωλήσεις των μη-ΟΣΕΚΑ αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στα 13 δισ. ευρώ, από τα 4 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Οι καθαρές εισροές των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. συνταξιοδοτικά ταμεία), αυξήθηκαν στα 10 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τις εισροές των 3 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, το ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στα 6,249 τρισ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε και αυτό μηνιαία αύξηση ύψους 0,3% και ανήλθε στα 2,479 τρισ. ευρώ στο τέλος του μήνα.

Η μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της ζώνης του ευρώ, σε ένα περιβάλλον με ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης και ελεγχόμενο πληθωρισμό, υποστήριξε τις καθαρές πωλήσεις των ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για μετοχικά και μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον χρηματιστηριακό κίνδυνο.