Πάνω από τις 830 μονάδες το Χρηματιστήριο

Στο “πράσινο” βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, με το βλέμμα και στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 831,70 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,59%, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και τον όγκο να διαμορφώνεται στα 55,6 εκατομμύρια κομμάτια.

Η "Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή" σχολιάζει: "Εντυπωσιακό κλείσιμο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,59% και ένα σημαντικό αριθμό μετοχών εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν ισχυρή άνοδο με αυξημένη αξία συναλλαγών. Η συνολική καθαρή πάντως αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική συναλλακτική αξία ξεπερασε τα 100 εκατ. ευρώ λόγω ενός "πακέτου" μεταβίβασης μετοχών της "ΚΑΕ", συνολικής αξίας 44 εκατ. ευρώ. Σημαντικότατα τα κέρδη και ανοδικό γύρισμα και για τον τίτλο της ΕΤΕ που οδήγησε τον τραπεζικό κλάδο στο +4,39%, με τη μετοχή να κλείνει στο υψηλότερο σημείο της ημέρας με κέρδη της τάξεως του 8,21% στα 1,45 ευρώ. Υψηλά κέρδη (+4,73%) και για τον τίτλο της MotorOil και κλείσιμο στα 8,2 ευρώ ενώ ΟΤΕ και ΔΕΗ προσέθεσαν μια ακόμη θετική ημέρα στο ενεργητικό τους".

Θετικό είναι εν τω μεταξύ το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και ειδικά στη Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX καταγράφει κέρδη 1,03%, ενώ μικρότερα κέρδη καταγράφουν ο FTSE 100 στο Λονδίνο (+0,26%) και ο CAC 40 στο Παρίσι (+0,35%).

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την ίδια στιγμή στη Γουολ Στριτ κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με οριακές μεταβολές και για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου σήμερα, κάτι που αποδίδεται στις εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την προβλεπόμενη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη το 2013. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,2985, με πτώση κατά 0,64%.