Του Γιώργου Λαμπίρη
Η εκλογή της νέας κυβέρνησης σε συνδυασμό με κάποιες δηλώσεις των στελεχών της, στην πρώτη ουσιαστικά επίσημη ημέρα της θητείας τους, οδήγησε σε χρηματιστηριακό κραχ με κατακόρυφη πτώση του δείκτη - 9,24% - κατά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.
Παράλληλα, οι ζημιές στον τραπεζικό δείκτη ξεπέρασαν το ποσοστό του 26%.
Σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό αναλυτή, Τάκη Ζαμάνη, ο οποίος μίλησε στο news.gr "Όλο αυτό είχε σαν βάση την ανασφάλεια των επενδυτών μετά τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Είδαμε ότι το περιβάλλον αυτό που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα εχθρικό για τις επιχειρήσεις".
Περιγράφοντας το κλίμα που διαμορφώθηκε, ο κύριος Ζαμάνης σημειώνει ότι οι αγορές αντέδρασαν μειώνοντας το ρίσκο στη χώρα μας. "Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο είχαμε μείωση στο χρηματιστήριο, στον τραπεζικό δείκτη, καθώς και στα δεκαετή ομόλογα, τα οποία σημείωσαν άνοδο στις αποδόσεις πάνω από το 10%"
"Το βράδυ όταν η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι δηλώσεις των στελεχών της, ο κ. Δραγασάκης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και προχώρησε σε πυροσβεστικές δηλώσεις".
Όπως λέει ο κύριος Ζαμάνης, σήμερα, στον απόηχο των δηλώσεων Δραγασάκη, η αγορά κινείται σε πιο θετικούς ρυθμούς.
Τι περιμένουμε
"Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ήταν το χαμηλότερο ή όχι, ενώ η αγορά θα κρίνει στο εξής, δηλώσεις ή πράξεις της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε τη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς και αύριο τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ντάισεμπλουμ. Επομένως, θα εκδίδονται συνεχώς ανακοινώσεις για τα όσα πρόκειται να λεχθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές και αναφορικά με τη στάση μας", συμπληρώνει ο χρηματιστηριακός αναλυτής.
Ο κύριος Ζαμάνης στέκεται αυτή τη στιγμή σε ένα βασικό ερώτημα:
-Πώς θα καταφέρει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με τη ροή του Cash Flow να καλύψει τις ανάγκες της.
"Στόχος είναι να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο επόμενο άμεσο διάστημα, καθότι αυτά θα αποτυπώνονται κατευθείαν στο χρηματιστήριο", συμπληρώνει.
Ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε τις τιμές να φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά.
"Οι φήμες που ακούστηκαν και οι δηλώσεις για τις τράπεζες οδήγησαν σε πολύ μεγάλη, διψήφια πτώση, της τάξεως του 27% στον τραπεζικό δείκτη. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση της απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα και με την εμπειρία που αποκτά να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της".