Στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τη χρηματιστηριακή αγορά και τα ομόλογα, επικεντρώνει τις επιπτώσεις ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας, ο οικονομικός αναλυτής, Κώστας Μπούκας, ο οποίος μιλάει στο news.gr.
"Αποχώρηση επενδυτών από την Ελλάδα"
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κύριος Μπούκας "υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι θα φύγουν από την ελληνική αγορά. Είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί. Άλλωστε, ανάλογη απόσταση από την Ελλάδα είδαμε ήδη από το καλοκαίρι και μετά. Παρατηρήσαμε αρκετούς επενδυτές να απομακρύνονται από τη χώρα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας".
"Πτώση στις χρηματιστηριακές τιμές"
"Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα φέρει πτώση στις τιμές του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, καθώς θα υπάρξουν κάποιοι, οι οποίοι θα φύγουν βιαστικά από την αγορά και επομένως δεν θα υπάρχουν σοβαρά κεφάλαια για να στηρίξουν ενδεχόμενο κύμα πωλήσεων τίτλων", συμπληρώνει.
"Μονομερής διαγραφή του χρέους θα έχει δυσάρεστες συνέπειες"
Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και οι διεθνείς αγορές από τη διαπραγμάτευση του χρέους. "Αν πάμε σε ομαλή διαπραγμάτευση δεν θα έχουμε πρόβλημα, αν όμως φτάσουμε στη μονομερή διαγραφή του χρέους, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες".
"Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιες υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουμε με βάση τα όσα έχουμε συμφωνήσει και δεν έχουν γίνει. Το γεγονός ότι υπαναχωρούμε στις υποχρεώσεις μας, δημιουργεί αμφιβολία στη διαπραγμάτευση σε όλα τα μέρη του κόσμου. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται δυσπιστία, προκαλώντας κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης"
Περιγράφοντας το κλίμα, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στις αγορές, σε σχέση με τη χώρα μας, σημειώνει ότι "η πρώτη αίσθηση είναι ότι οι αγορές θα εμφανιστούν δυσαρεστημένες σε περίπτωση που φανούμε ασυνεπείς, στις προσυμφωνημένες υποχρεώσεις μας. Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν το δικό τους πλάνο προστασίας από την κακή ψυχολογία, το οποίο ενδέχεται να μεταφερθεί στην κοινωνία και την οικονομία και της Ευρώπης".
"Ακραίο το σενάριο της Αργεντινής"
Αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουμε τα βήματα της Αργεντινής, εξηγώντας που κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο υπό το πρίσμα μιας συνεχόμενης αντιπαράθεσης που θα φέρουν διάσπαση και κλειστή οικονομία. "Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ακραίο".
Έξοδος στις αγορές
Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, υποστηρίζει ότι θα πραγματοποιηθεί με πρόγραμμα και οργάνωση εφόσον τα επιτόκια υποχωρήσουν και οι επενδυτές σταθεροποιήσουν τη ζήτηση στην Ελλάδα - όπως το πρώτο τρίμηνο του 2014 -, με ενδιαφέρον για τις εταιρικές εκδόσεις και τα ομόλογα.
Η "αριστερή στροφή"
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή πολιτικής προς τα "αριστερά" φέρνει ως παράδειγμα την οικονομική πολιτική του Λένιν. "Δεν έχουμε τέτοια πολιτική όμως. Ούτε στην περίπτωση της Κίνας. Το σύστημα βάσει του οποίου λειτουργεί η οικονομία και οι αγορές, είναι το σύστημα που ενστερνίζονται όλοι, ανεξάρτητα του πώς εννοούν τη δημοσιονομική πολιτική. Η διαφορά στην πολιτική τοποθέτηση για τη διανομή πόρων στην κοινωνία δεν αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας".
Στο ερώτημα αν θα φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ απαντάει ότι "το grexit θα έρθει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η διαπραγμάτευση φέρει σημαντική διάσταση απόψεων στους δύο αντισυμβαλλόμενους. "Όταν μιλάμε για διάσταση δεν εννοούμε απλώς διαφωνία για τα μνημόνια, αλλά οριστική ρήξη και άρνηση να πληρώσουμε τα χρήματα που χρωστάμε. Μέχρι πρότινος ήταν κάτι που συζητούσαμε γιατί δεν είχαμε δανειστεί τα κεφάλαια εκείνα που θα μας επέτρεπαν να κινηθούμε, αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας. Πλέον έχουμε εξαντλήσει τα προγράμματα και κανείς δεν μας αναγκάζει να φύγουμε από το ευρώ από τη στιγμή που τους χρωστάμε τα χρήματά τους", καταλήγει ο Κώστας Μπούκας.