συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
Ιδιαίτερα ρευστό είναι το κλίμα στην αγορά αυτή τη στιγμή, ρευστότητα, η οποία αναμένεται να ενταθεί σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων, Τάκη Ζαμάνη, ο οποίος μιλάει στο news.gr.
Όπως υποστηρίζει, η αναμονή που παρατηρείται ήδη και πρόκειται να διαρκέσει έως και την ενδεχόμενη ημερομηνία διενέργειας πρόωρων εκλογών είναι αρνητική για τις εξελίξεις.
"Η στασιμότητα αυτή επηρεάζει τις μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των διαδικασιών, όπως αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύτικές πρωτοβουλίες. Η διενέργεια εκλογών στο προσεχές διάστημα μπορεί να σημαίνει ότι θα έχουμε μακρά παράταση της αβεβαιότητας, δεδομένου ότι η προσπάθεια σύνταξης κυβέρνησης από το πρώτο, δεύτερο, ή τρίτο κόμμα χρειάζεται χρόνο".
Όπως περιγράφει ο επενδυτικός σύμβουλος, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης "είναι αρκετά πιθανό να μην έχουμε κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μας εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι ο κόσμος θα αλλάξει στάση και ότι θα βοηθήσει το σύστημα, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό".
"Οι εθνικές εκλογές το Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προκαλέσουν αύξηση του ρίσκου της χώρας. Τα ομολογα θα κινηθούν πιο ψηλά σε σχέση με σήμερα και οι μετοχές από την πλευρά τους αρνητικά. Αυτό αποτελεί συνέπεια του ότι δεν επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην ανάπτυξη, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυτή η στασιμότητα", συμπληρώνει ο κύριος Ζαμάνης.
"Οι δανειστές νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια"
Εξηγεί ότι "οι δανειστές νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια αυτή τη στιγμή λόγω των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετίζεται με τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη ημέρα των εκλογών.
"Ανάσα η ολοκλήρωση της τετραετίας"
Πάντως, στην περίπτωση που το κόμμα της Κουμουνδούρου, σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλο κόμμα - που είναι πιο πιθανό - ίσως να το κάνει λιγότερο εχθρικό προς τις αγορές".
Παράλληλα, ο κύριος Ζαμάνης, περιγράφει το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, στην περίπτωση κατά την οποία συναινέσουν οι πολιτικές δυνάμεις στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Είναι βέβαιο, πως έτσι θα πάρουμε μία ανάσα, ελπίζοντας ότι στο διάστημα που έχουμε μπροστά, η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πιο φιλικές προς τις αγορές με επιτάχυνση του ρυθμού αποκρατικοποιήσεων, ακόλουθώντας παράλληλα φιλικότερη πολιτική ως προς τις επενδύσεις".
Τονίζει ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης της τετραετίας χρειάζεται προσπάθεια από την παρούσα κυβέρνηση για να αναστρέψει το κλίμα. "Είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία με τους δανειστές και να φανεί ότι είναι πιο βιώσιμο το χρέος, να πάμε σε ανάπτυξη, και να εκτελέσουμε τις δεσμεύσεις μας, δίνοντας την ίδια στιγμή ρευστότητα στην αγορά, μειώνοντας το ρίσκο και διευκολύνοντας φορολογικά πολίτες και επενδυτές. Στοχευμένες κινήσεις αυτής της μορφής θα αυξήσουν την αγοραστική δύναμη του κόσμου και θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε καλύτερο ισολογισμό στο κάθε σπίτι".
"Απαραίτητη η επιτήρηση από τους δανειστές με όποιο όνομα και αν έχει"
Τέλος, χαρακτηρίζει ως απαραίτητη την επιτήρηση από τους δανειστές μας, με όποια μορφή και όνομα αν έχει αυτή, "ακόμα και αν σταματήσει να λέγεται μνημόνιο για ψυχολογικούς λόγους", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, θεωρεί απαραίτητη την κοινή αντιμετώπιση της κατάστασης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο, όπως λέει, "το καλό του τόπου", ενώ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα εύθραυστες τις υπάρχουσες ισορροπίες, οι οποίες δεν αποκλείεται "να μας γυρίσουν σε καθεστώς χρεοκοπίας, κάτι που εξαρτάται από την αντιμετώπιση της εκάστοτε κυβέρνησης".
"Σε κάθε περίπτωση όμως, αν η επόμενη κυβέρνηση βγει και πει 'δεν πληρώνω πια', εκ των πραγμάτων χρεοκοπούμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρούμε τρόπους για να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου και να δοθεί ώθηση σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες", καταλήγει ο κύριος Ζαμάνης.