συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
Τα ενδεχόμενα μιας χρηματιστηριακής κρίσης αναλύει, μιλώντας στο news.gr, ο οικονομικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Καρδιασμένος. Περιγράφει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στη χρηματιστηριακή αγορά, εξετάζοντας παράλληλα τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, εάν δεν ευδοκιμήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κύριος Καρδιασμένος, “από τη στιγμή που προέκυψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρατηρήθηκε μία αρκετά μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κύριο χαρακτηριστικό της την έντονημεταβλητότητα, το αποτέλεσμα της οποίας είναι ιδιαίτερα αρνητικό”.
"Αν δεν υπήρχαν τα stress test ο δείκτης ίσως να βρισκόταν πολύ κάτω από τις 800 μονάδες"
“Αν δεν υπήρχαν τα stress test, τα αποτελέσματα θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικά και ίσως ο δείκτης να βρισκόταν πολύ κάτω από τις 800 μονάδες που βρίσκεται σήμερα. Στέκομαι στο γεγονός ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει, πως υπάρχει θέμα πολιτικής αστάθειας και γι’ αυτό προκύπτει μεγάλη μεταβλητότητα. Αν γίνουν εκλογές, ενδεχομένως να συνεχίσει να σημειωθεί επιπλέον μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρήσουμε περαιτέρω καθοδική πορεία με μεγαλύτερη πίεση στους τίτλους. Μάλιστα, πολλοί συμμετέχοντες με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή αναμένεται να βγουν από την αγορά”, συμπληρώνει ο οικονομικός αναλυτής.
Συγκεκριμένα, όπως λέει, “όταν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα είναι σαφές ότι το οτιδήποτε προκαλεί αναστάτωση. Οι επενδυτές σε κάθε περίπτωση όμως, θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές”.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, η οποία παρουσιάζει σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών, ενώ πολλά είναι τα funds τα οποία κατέχουν ελληνικούς τίτλους ελληνικούς, αναφέρει ότι και ο συγκεκριμένος τομέας “δεν θα επηρεαστεί θετικά”.
“Στα ομόλογα ενδέχεται να έχουμε άνοδο τον spread σε σχέση με το γερμανικό”.
Εξετάζοντας το κατά πόσο θα πληγούν χρηματοδοτικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες - όπως λέει - έχουν ούτως ή άλλως πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, σημειώνει ότι είναι ήδη κλειστή η στρόφιγγα των τραπεζών. Επομένως το ποσοστό επιρροής στο συγκεκριμένο τομέα θα είναι σχεδόν αμελητέο, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει ραγδαία αλλαγή του κλίματος.
Ζητούμενο η χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο
Αναφορικά με το ενδεχόμενο της ενισχυμένης χρηματοδότησης, την οποία συζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ως προέκταση του μνημονίου, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζει ότι “είναι συνυφασμένη με την πορεία που έχουμε ως οικονομία. Όσο η οικονομία εμφανίζει χρηματοδοτικές ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν από την αγορά με ακριβό επιτόκιο που δεν επιτρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος, η ενδεδειγμένη τακτική είναι στραφούμε στο μικρότερο επιτόκιο. Σημασία δεν έχει ποιος δίνει τα χρήματα. Σημασία έχει, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δανειστούμε. Άρα, όπως και αν μεταφράζεται, εφόσον η ενισχυμένη χρηματοδότηση καλύπτει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες, δεν βλέπω το γιατί δεν πρέπει να αναφέρουμε τη λέξη μνημόνιο, από τη στιγμή που μπορούμε να εξασφαλίσουμε χαμηλό επιτόκιο”.
Δεν αποκλείει τέλος το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε νέα σενάρια χρεοκοπίας. “Αν τυχόν τα πολιτικά ζητήματα οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας κατά την οποία τίποτα από τα προβλεπόμενα δεν γίνεται, κανείς δεν εξασφαλίζει ότι δενθα ξαναγυρίσουμε στα σενάρια χρεοκοπίας. Οτιδήποτε δημιουργεί παρατεταμένη αδράνεια επιβαρύνει τη θέση της χώρας μας. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι ο τρόπος διάδοσης των κακών ειδήσεων είναι αρκετά γρήγορος. Αντιθέτως, τα καλά νέα κόποις κτώνται. Επομένως, οι αγορές μπορούν να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις αν πιστεύουν ότι κινδυνεύουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.
"Ακραίες κινήσεις μιας νέας κυβέρνησης, μπορεί να φέρουν και ακραίες αντιδράσεις"
“Σας τονίζω πάντως, ότι στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση της επόμενης ημέρας κινηθεί ακραία χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες της άλλης πλευράς, ενδεχομένως και η άλλη πλευρά με τη σειρά της να κινηθεί με ανάλογα ακραίες αντιδράσεις”.