Γιατί κλονίζονται Χρηματιστήριο και ομόλογα

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου με το κλίμα να επιδεινώνεται ραγδαία. 

Η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησαν την αγορά έντονα πτωτικά να διασπά βίαια καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, αλλά και τις 950 μονάδες, ενώ μέσω άκρως αρνητικού κλίματος και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς σκαρφαλώσει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Αναλυτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία των ξένων επενδυτών στα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και στο αρνητικό κλίμα που δημιουργούν οι δηλώσεις για τα κλειστά ΑΤΜ και τους κουμπαράδες χρηματισμού βουλευτών. 

Το κλίμα επιβαρύνουν:

-Η έντονη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με την πόλωση με αφορμή τις καταγγελίες Σκουρλέτη περί χρηματισμού πολιτικών, αλλά και τις δηλώσεις Βούλτεψη - Γεωργιάδη για bank run αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται με μεγάλη δημοσκοπική διαφορά.

-Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις αγορές από την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

-Οι πιέσεις για «προληπτική πιστωτική γραμμή» προς την Ελλάδα καθώς εκφράζονται ανησυχίες των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας.

Χθες, Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%.