Στις φούσκες που απειλούν τις αγορές κατατάσσουν οι Financial Times τα ελληνικά ομόλογα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στη λίστα με τις πέντε μεγαλύτερες φούσκες.
Κατά την εφημερίδα υπάρχουν φούσκες σε πολλές κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου. Τα επίμονα χαμηλά επιτόκια -σχεδιασμένα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη- έχουν οδηγήσει σε μια ριψοκίνδυνη «αναζήτηση αποδόσεων».
Η λίστα με τις πέντε μεγαλύτερες φούσκες:
1. Μοχλευμένα δάνεια. Ο κόσμος φαίνεται να έχει ήδη ξεχάσει ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα της κρίσης του 2008: ότι είναι απερίσκεπτο να χρηματοδοτούνται ντιλ ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με υψηλούς δείκτες αναλογίας χρέους προς το μετοχικό κεφάλαιο, ειδικά όταν το χρέος καλύπτεται από αδύναμα συμβόλαια.
2. ETF. Oι ψίθυροι για τους κινδύνους των Εxchange Traded Funds κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν 18% ισχυρότεροι από την περασμένη χρονιά.
3. Το κρατικό χρέος της ευρωζώνης. Έχουν αλλάξει πολλά στην Πορτογαλία, την Ιταλία ή την Ελλάδα από όταν εκτοξεύτηκαν πριν από τρία χρόνια οι αποδόσεις των ομολόγων; Σήμερα, ακόμα και η Ελλάδα εκδίδει πενταετές χρέος με λιγότερο από 5%. Τα επιτόκια αυτά υποτιμούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και αγνοούν το δεδομένο πως η ανάπτυξη παραμένει αναιμική. Δύο μόλις χρόνια μετά το PSI, το σενάριο της χρεοκοπίας έχει εξαφανιστεί. Αλλά ακόμα και χωρίς το ακραίο αυτό ενδεχόμενο, η αγορά χρέους στα επίπεδα αυτά είναι υπερβολή.
4. Τα αξιόγραφα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η άνοδος των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης δεν είναι τίποτα μπροστά στα τεράστια ποσά που επενδύονται σε αξιόγραφα ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Deutsche Bank προσέλκυσε πρόσφατα ζήτηση €20 δισ. για προγραμματισμένη έκδοση €2 δισ. υβριδικών ομολόγων, πληρώνοντας περίπου 6% με 7%. Κάτι αντίστοιχο συνέβη όταν η βρετανική Nationwide εξέδωσε μια νέα εκδοχή των δημοφιλών μετατρέψιμων ομολογιών (cocos).
5. Η αγορά ακινήτων στη νοτιοανατολική Αγγλία ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη «φούσκα» απ' όλες. Όταν ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τον κίνδυνο εν μέσω εκλογών, τότε υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.