Τα πλωτά παλάτια του Αριστοτέλη Ωνάση, του Γιάννη Λάτση και άλλων Ελλήνων κροίσων που συνέδεσαν τα ονόματά τους με στιγμές απόλυτης δόξας και αίγλης, αναζητούν αγοραστές.
Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι αληθινό και λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα της κρίσης. Πρόκειται για θαλαμηγούς που τα προηγούμενα χρόνια οι ειδικοί θεωρούσαν ότι "ήταν αδύνατον να πουληθούν".
Κι όμως, στις μέρες μας, έχει μπει πωλητήριο στα ιστορικά σκάφη, αλλά η εύρεση αγοραστών είναι
Χριστίνα Ω
Τα ιστορικά γιοτ που έφτιαξαν με προσωπικό μεράκι κάποιοι από τους διασημότερους Έλληνες Κροίσους και κοσμούσαν τις λίστες με τα πιο μεγάλα, πολυτελή ή γρήγορα σκαφή ψάχνουν για αγοραστή.
Φαίνεται, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, ότι η ιστορία δεν προσδίδει έξτρα πόντους στη ζήτηση του σκάφους, όταν θαλαμηγοί όπως είναι η θρυλική Χριστίνα Ω του Αριστοτέλη Ωνάση αδυνατεί να πωληθεί, και ας έχει διαμορφωθεί η τιμή της στα 25.000.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα, το σκάφος που πήρε το όνομα του από την Χριστίνα Ωνάση -ο Έλληνας κροίσος είχε μεγάλη αδυναμία στην κόρη του- καταπλήσσει με την πολυτέλεια και την υψηλή αισθητική της. Η θαλαμηγός αποκτά ιδιαίτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει φιλοξενήσει κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής και της show-biz.
Alexander
Στο ράφι βρίσκεται και το πλωτό παλάτι του Γιάννη Λάτση. Το Alexander, μήκους 122 μέτρων, κατασκευάστηκε το 1966 σε γερμανικό ναυπηγίο ως κρουαζερόπλοιο. Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα με τα πιο πολυτελή γιοτ του κόσμου και περιλαμβάνει ντίσκο-μπαρ, σινεμά 27 θέσεων, γυμναστήριο, σαλόνι ομορφιάς και σαράντα χλιδάτες καμπίνες.
Η θαλαμηγός που φιλοξένησε κάποιους από τους διασημότερους αστέρες του Χόλιγουντ, ανήκει σήμερα στον Σπύρο Λάτση και πωλείται προς 35.000.000 ευρώ.
Delma
Η τιμή ανεβαίνει -στα 53.000.000 ευρώ για το υπερπολυτελέστατο Delma που ανήκει στον Κωνσταντίνο-Αλέξανδρο Γουλανδρή.
Με μήκος 85,2 μέτρα και 18 σουίτες, σαλόνι ομορφιάς, πισίνα, γυμναστήριο, spa και επιχειρηματικό κέντρο κατατάσσεται ανάμεσα στα εκατό μεγαλύτερα γιοτ σε όλον τον κόσμο.
Εrmis 2
Για την ταχύτητα του ξεχωρίζει το σκάφος του Γιάννη Αλαφούζου Ermis 2 που έχει αποσπάσει βραβείο για τον σχεδιασμό του. Τι και αν έχει κατασκευαστεί από ανθρακονήματα κέβλαρ για να είναι εξαιρετικά ελαφρύ και θεωρείται ένα από τα πιο γρήγορα σκάφη; Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει βρεθεί αγοραστής που να διαθέσει 13.000.000 ευρώ...
Κανένα σκάφος του δεν έχει καταφέρει να πουλήσει ούτε ο Πάρης Δραγνής. Ο καπετάνιος από τον Βόλο που έχει ταξιδέψει στις ελληνικές θάλασσες με τις super lux θαλαμηγούς του, την αφρόκρεμα του διεθνούς τζετ σετ, έβαλε πωλητήριο στο O'Pati O'neiro O'rama προς 10.900.000, 18.750.000 και 19.900.000 αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, τα τελευταία τεχλολογίας και υπερπολυτελή σκάφη είναι απούλητα.