Financial Times: Πρώτη η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά μετοχών

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αυτό με την καλύτερη απόδοση, σύμφωνα με τους περιφερειακούς δείκτες του MSCI, με απόδοση 45% φέτος σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναδυόμενες αγορές και, σύμφωνα με το στρατηγικό αναλυτή μετοχών της UBS, Νικ Νέλσον, η δυναμική επιστροφή της Ελλάδας οφείλεται εν μέρει και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, οι τραπεζίτες αποδίδουν το “ράλι” των χρηματιστηρίων στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης στο ανανεωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών, που δείχνουν πρόθυμοι να επενδύσουν και πάλι στην Ευρωζώνη, καθώς βλέπουν ότι η κρίση υποχωρεί.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, νωρίτερα αυτό το μήνα, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με ισχνή πλειοψηφία τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2014, κατά τον οποίον προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,6%, έπειτα από έξι χρόνια συνεχιζόμενης ύφεσης, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία πλεονάσματος, ύψους 2,96 δισ. ευρώ το 2014, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,6% της εθνικής παραγωγής, πριν από την αποπληρωμή του χρέους, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 3 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών.