Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία (ή αλλιώς... P.I.G.S., δηλαδή γουρούνια). Τέσσερις χώρες, που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν στιγματιστεί για τις επιδόσεις των οικονομιών τους. Κι όμως, σύμφωνα με τη Daily Mail, τα “γουρούνια”... πετάνε!
Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, με τίτλο “P.I.G.S. can fly”, γίνεται λόγος για τις ετήσιες αποδόσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, οι οποίες - στις χώρες, που έχουν πληγεί από την κρίση - είναι πολύ καλύτερες από αυτήν του FTSE 100 στο Λονδίνο.
“Πρωταθλητής” μάλιστα αναδεικνύεται ο δείκτης ISEQ της Ιρλανδίας, που - σε σχέση με το τέλος του 2012 - έχει σημειώσει άνοδο 32%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί με άνοδο 24% μέσα σε ένα χρόνο. Αξιοσημείωτη άνοδο σημειώνουν ακόμα τα χρηματιστήρια της Ισπανίας (19%), της Πορτογαλίας (15%) και της Ιταλίας (14%), ξεπερνώντας την άνοδο στον FTSE 100 (+12%).
Τα κέρδη που σημειώθηκαν, επισημαίνεται, αντανακλούν τη διαρκώς αυξανόμενη σταθερότητα που αποκτούν οι προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, αυξάνοντας αντιστοίχως και τα επενδυτικά κίνητρα.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συμπίπτει με τη βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές των χωρών αυτών. “Η Ελλάδα είναι ακόμα σε ύφεση, όμως υπάρχουν σημάδια ότι βγαίνει από αυτήν”, δηλώνει ο αναλυτής Χάουαρντ Άρτσερ, που σημειώνει ότι, στην περίπτωση της χώρας μας, αλλά και σε αυτήν της Ιρλανδίας, η ανταγωνιστικότητα ενισχύθηκε μέσω της μείωσης των μισθών. “Στην Ελλάδα, το κόστος της λιτότητας αρχίζει να περιορίζεται”, εκτιμά.
"Ένα χρόνο πριν, αναρωτιόμασταν εάν η Eυρωζώνη θα επιβιώσει. Αυτός ο φόβος έχει παρέλθεi", σχολιάζει από την πλευρά του ο στρατηγικός επενδυτής της διεθνούς εταιρείας Legal & General, Λαρς Κρέκελ, συμπληρώνοντας: "Στο παρελθόν, εάν κάποιοι fund managers αποφάσιζαν να επενδύσουν σε αυτές τις "μη-αγαπητές" χώρες της Ευρωζώνης, πιθανόν θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, σήμερα όμως βλέπουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση".