Moody’s : Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε Caa3 από C

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Moody’s, οδηγώντας τη βαθμολογία από το C στο Caa3, με σταθερό outlook. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, η απόφαση αυτή οφείλεται :

Στη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, που καταγράφηκε με βάση το πρόγραμμα, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα, γεγονός που οδηγεί τη Moody’s στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει – και πιθανότατα θα ξεπεράσει – το στόχο για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και θα καταγράψει πλεόνασμα το 2014, σε συμφωνία με το Μνημόνιο. Ο οίκος επικαλείται τη μείωση κατά 74% στο έλλειμμα από το 2009, οδηγούμενος στο συμπέρασμα ότι θα επιτευχθεί και ο φετινός στόχος και αυτός της επόμενης χρονιάς. Για τον προϋπολογισμό του 2014, εκτιμά ότι εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον με τη δέσμευση της χώρας στους δανειστές της.

Στη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής της Ελλάδας, που υποστηρίζεται από μια κυκλική ανάκαμψη στην οικονομία και επίσης την πρόοδο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εξισορρόπησης της οικονομίας. Βλέπει, πάντως, ύφεση και το 2014 (0,5%), και ανάπτυξη 1% από το 2015. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί φέτος – σύμφωνα με τον οίκο – στο 0,5%.

Στη σημαντική μείωση του βάρους των τόκων, που ακολουθεί προηγούμενες αναδιαρθρώσεις και επαναγορές από τον επίσημο τομέα. Εφιστά, όμως, την προσοχή στο θέμα του χρέους, για το οποίο εκτιμά ότι θα κορυφωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2014 και θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2015. Αλλά, και τότε, η μείωση θα είναι σταδιακή, καθώς θα υπόκειται σε “κινδύνους της ονομαστικής ανάπτυξης και της εφαρμογής των πολιτικών”.

Πάντως, η Moody’s σημειώνει ότι όλοι αυτοί οι θετικοί παράγοντες εξισορροπούνται από το μεγάλο βάρος του χρέους της ελληνικής οικονομίας και από την προσδοκία ότι το τρέχον πολιτικό περιβάλλον κρύβει προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Διαβάστε ακόμη στο news.gr: Μετά τις 9 Δεκεμβρίου η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα