Της Λήδας Δεληγιάννη
"Αν ο παράγοντας ψυχολογίας και προεξόφλησης παίζει σημαντικό ρόλο στα χρηματιστήρια αυτό που συμβαίνει έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, κάθε όριο αντοχής των θεμελιωδών" της χρηματιστηριακής οικονομίας, μας περιγράφει ο κ. Θάνος Νιφόρος, σύμβουλος Επενδύσεων.
"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η έννοια του Χρηματιστηρίου όπως την ξέρουμε" λέει στο news.gr ο κ. Νιφόρος. Περιγράφει αυτό που συμβαίνει ως έναν "Αρμαγεδδώνα ξεπουλήματος".
Όπως μας εξηγεί, οι πρώτες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης όπως:
- το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων
- αβεβαιότητα διαπραγματεύσεων
- εξαγγελία παροχών
- η ομιχλώδης πορεία της λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών, πιέζουν σοβαρά τις χρηματαγορές.
Στην ελληνική αγορά κυριαρχούν αυτή τη στιγμή "τα θεμελιώδη εκείνα τα οποία μεγεθύνουν και υποστηρίζουν την πλήρη έξοδο και αποχή των επενδυτών" από την χρηματαγορά. Και αυτό ισχύει όχι μόνον για τα χρηματιστήρια αλλά και για την "πραγματική οικονομία", όπως μας εξηγεί.
"Η πολιτική αβεβαιότητα, οι πολιτικοί πειραματισμοί ενσωματώνονται στην τιμή των μετοχών", αναφέρει.
Μάλιστα, όπως εκτιμά, αν η αβεβαιότητα αυτή συνεχιστεί, είναι πολύ πιθανό το ΧΑΑ και ο Γενικός Δείκτης να ακουμπήσουν ιστορικά χαμηλά. "Ακόμη και κάτω από τις 500 μονάδες, του 2012" μας λέει ο κ. Νιφόρος.
Ορόσημο για την πορεία των αγορών πιθανότατα θα αποτελέσουν οι επαφές του νέου κυβερνητικού επιτελείου τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς (που μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για την πρώτη συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), όσο και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ (που έρχεται στην Ελλάδα αύριο για συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης).
Ο κ. Νιφόρος εκτίμησε πάντως πως αυτό που συμβαίνει στο χρηματιστήριο δεν οφείλεται ούτε "σε κερδοσκοπία, ούτε σε εκβιασμό των αγορών".
Τονίζει ακόμη πως φαίνεται να είναι το "οικονομικό δόγμα" της νέας κυβέρνησης που προκαλεί αναταραχή και σπασμωδικές κινήσεις των επενδυτών καθώς οι προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου, έρχονται σε αντίθεση με την "ελεύθερη οικονομία" και τους όρους λειτουργίας του χρηματιστηρίου.
Πάντως, ο κ. Νιφόρος εκτιμά πως ο χειρισμός πρωταρχικών θεμελιωδών προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας της χώρας όπως: η ανεργία, οι διαρκείς ανατροπές στο φορολογικό σύστημα, η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, μπορούν να έχουν ορατά θετικά αποτελέσματα στο Χρηματιστήριο και τις αγορές.
Σχετικά με τις μετοχές, τα λεγόμενα "βαριά χαρτιά", ο κ. Νιφόρος εκτιμά πως "μια εταιρεία με εξαγωγικό χαρακτήρα και ισχυρή παρουσία, διαχρονικά, με κέρδη... αποτελεί ίσως και ευκαιρία μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον".
Ο Θάνος Νιφόρος είναι Σύμβουλος Χρηματοδοτήσεων & Επενδύσεων