Τι φέρνει η έξοδος στις αγορές στη διαχείριση του χρέους

Πώς και σε ποιο βαθμό η έξοδος στις αγορές επηρεάζει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ; 

Επιταχύνει ή επιβραδύνει τις εξελίξεις για τη συζήτηση περί κουρέματος ; 

Πόσο καθορίζει τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου μεγέθους ;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα, που εγείρονται μετά από την απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Το news.gr απευθύνθηκε στον επίκουρο καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νίκο Χαριτάκη, και ιδού οι απαντήσεις.

ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Η ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ 

H έξοδος της Ελλάδας στις αγορές επηρεάζει συνολικά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

ME TA 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ 10 ΔΙΣ.

Η καλύτερη κίνηση, που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν να επαναγοράσει ελληνικό χρέος από τον EFSF. Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο EFSF αγόρασε ελληνικό χρέος αξίας 10 δισ. ευρώ, δίνοντας ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ. Ακριβώς αυτό το χρέος θα μπορούσε να αποπληρώσει η Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα ομόλογα λήγουν τον Ιούνιο και έτσι, δίνοντας 3 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα αποπληρώσει 10 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Πλέον, οι αγορές έχουν σημείο βάσης για τα ελληνικά ομόλογα. Είδαμε πώς μας αποτιμά η αγορά. Έχοντας αποτίμηση για το ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να γίνει σταδιακά μετατροπή των βραχυχρόνιων εντόκων γραμματίων σε ομόλογα (ποσό 12 δισ. ευρώ, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες) και, στη συνέχεια, το ποσό αυτό να προεξοφληθεί στην ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αποκτήσουν ρευστότητα.

ΠΟΣΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Εκτός από τη φετινή χρονιά και την επόμενη, στη συνέχεια η αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2022 είναι αστεία κάθε έτος.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ;

Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η ελληνική πλευρά θεωρεί το χρέος βιώσιμο ή όχι. Να συζητήσουν οι δύο πλευρές και να υπάρξει απόφαση. Να δούμε ποιος έχει πιο πειστικά επιχειρήματα. 
Πάντως, με την έξοδο στις αγορές, πληρούνται πλέον οι κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους το ΔΝΤ κρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους.