Πετυχημένη έξοδος στις αγορές – Υψηλής ποιότητας οι επενδυτές

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών. Όπως είχε γράψει το news τελικά το υπουργείο οικονομικών πήρε 3 δισ. ευρώ, αντί για 2,5 δισ. που αρχικά υπολόγιζε.

Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 4,75% και το βιβλίο προσφορών έκλεισε. Πληροφορίες λένε ότι η ζήτηση ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

"Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή.

Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα".

Στο μεταξύ μόλις 300 εκατ. ευρώ είναι η τοποθέτηση των ελληνικών τραπεζών στο 5ετες ομόλογο.

Η Κομισιόν μιλά για πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδος στις αγορές.

Ωστόσο επισημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος για κομπασμούς, ώστε να επιτευχθεί η διατηρήσιμη πρόσβαση και να ξεπεραστεί η κρίση.

"Η σημερινή πετυχημένη έκδοση αποτελεί πρώτο αλλά ξεκάθαρο βήμα στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της γενικής βελτίωσης στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, αποτελεί μία σημαντική ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία ξεκινά να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, και αντικατοπτρίζει τις θετικές συνέπειες απ' τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε όταν ζήτησε χρηματοδοτική βοήθεια την άνοιξη του 2010. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει χώρος για κομπασμό" τονίζεται σε προσχέδιο ανακοίνωσης.

Όπως αναφέρει: "Για να επιτευχθεί μία διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα προσαρμογής και  με τις οποίες θα τονωθεί η ανάπτυξη".

Διαβάστε ακόμη:

Alpha Bank: Αλλαγή σελίδας για το μέλλον της Ελλάδας η έξοδος στις αγορές