Πάνω από 3 δισ. παίρνει η Ελλάδα από τις αγορές

Μαζικό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το ελληνικό ομόλογο με τις προεγγραφές να ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και την Ελλάδα να εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει ακόμη και πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης οι προσφορές ξεπερνούσαν τα 13 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πέντε και πλέον φορές τον αρχικό στόχο, που είχε τεθεί, ενώ οι προσφορές το βράδυ ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσό που θα αποφασίσει να πάρει η Ελλάδα μπορεί να αυξηθεί σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Όλα θα ξεκαθαρίσουν με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια εκτός αγορών εξήγησε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αξιολογώντας τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από την κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, η κυβέρνηση δεν αποσκοπεί στο να μαζέψει χρήματα από την ενέργεια αυτή, αλλά στο να φτιάξει μία καμπύλη επιτοκίων, δηλαδή να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο επιτόκιο για το περιθώριο των 5 ετών.

Εκτιμάται ότι οι αποδόσεις των έντοκων γραμματίων, που εδώ και δύο μήνες υποχωρούν σημαντικά χάρη στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί ήδη από το Φεβρουάριο για επιστροφή στις αγορές, θα συνεχίσουν να υποχωρούν.

Ένας άλλος βασικός στόχος, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, ήταν ότι δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό spot στην 5ετία, προτρέπονται οι ξένοι επενδυτές, αντί να σταματάνε στους τίτλους των εφημερίδων, να προχωρούν και να συγκρίνουν, σημειώνοντας πως η παρουσία ενός σημαντικού επενδυτικού εργαλείου είναι η μόνη που μπορεί να σε κάνει να κοιτάξεις τα νούμερα και να δεις πραγματικά ποια είναι η πρόοδος της οικονομίας.

Επιπλέον, κατ' εξοχήν οι επενδυτές έχουν την τάση να προσπαθούν να συγκρίνουν όμοια ή τουλάχιστον συγκρίσιμα assets. Οι περισσότεροι επενδυτές είναι στην 5ετία, στην 7ετία ή στην 3ετία. Και να ήθελαν να μπουν σε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον η αφορμή να ασχοληθούν με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο asset είναι η αρχή προκειμένου να έρθουν περισσότερες χρηματορροές στην Ελλάδα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση της οικονομίας, επισημαίνει.

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 10 το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.