Η συνέντευξη μπορεί να είναι αγχωτική δοκιμασία για πολλούς υποψηφίους. Για τον εξεταστή, όμως, αποτελεί αρκετά συνηθισμένη πρακτική και μέρος των καθημερινών του καθηκόντων. Για να αριστεύσετε στη συνέντευξη, σκεφτείτε σαν τον εξεταστή και προετοιμαστείτε.
Παλαιότερα θεωρείτο ότι οι εξεταστές αποφάσιζαν για την πρόσληψη του υποψηφίου εντός των 30 πρώτων δευτερολέπτων από την έναρξη της συνέντευξης. Εάν αυτό αλήθευε, οι συνεντεύξεις θα ήταν σίγουρα πιο σύντομες απ’ ότι είναι τώρα. Ωστόσο, μια δόση αλήθειας κρύβεται πίσω από αυτή τη θεωρία. Ο εξεταστής πράγματι προβαίνει σε αρχική εκτίμηση του χαρακτήρα σας και της ικανότητας σας να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της θέσης. Η πρώτη εντύπωση δύσκολα αλλάζει. Είναι επομένως απαραίτητο να διαμορφώσει ο εξεταστής θετική εντύπωση για εσάς.
Ο εξεταστής θα εκτιμήσει την τεχνική πείρα σας, την προσωπικότητά σας και το κατά πόσο θα είναι εύκολο να συνεργαστεί μαζί σας, για να βεβαιωθεί ότι είστε ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση. Θα σας θέσει ερωτήματα για να διαπιστώσει ότι είστε εύκολος συνομιλητής, αξιόπιστος συνεργάτης και ότι αναπτύσσετε εύκολα σχέσεις, δεδομένου ότι ενδέχεται να εργαστείτε στο πλαίσιο ομάδας.
Τα πέντε “Π”
Σύμφωνα με μια παλιά ρήση “Proper Planning Prevents Poor Performance” (η πλήρης προετοιμασία προλαμβάνει την πτωχή παρουσίαση). Πράγματι, ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη είναι να μπείτε στη θέση του εργοδότη. Όταν προετοιμάζετε τις απαντήσεις σας, μελετήστε τα τεχνικά προσόντα που απαιτούνται για τη θέση και συσχετίστε τα με τις δικές σας εμπειρίες. Αναλύστε κάθε ικανότητα ή προσόν που απαιτείται και βρείτε πώς θα μπορούσατε να αποδείξετε στη συνέντευξη ότι διαθέτετε τα αντίστοιχα προσόντα. Επαναλάβετε τις απαντήσεις σας σε μερικούς φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας. Μιλάτε αργά. Θα σας βοηθήσει να αποβάλετε την ταραχή σας και να εκπέμπετε αυτοπεποίθηση. Μιλάτε καθαρά και στον ίδιο τόνο με εκείνον του εξεταστή. Επαναλάβετε λίγες εισαγωγικές φράσεις και προετοιμαστείτε για τις αναπόφευκτες ερωτήσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την πείρα σας, τους λόγους που ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη θέση και τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας.
Οι εξεταστές θέλουν να μάθουν εάν ενδιαφέρεστε για τη θέση. Θυμηθείτε να αναδείξετε την προσωπικότητά σας αντί να απαντάτε μηχανικά στις ερωτήσεις. Εξηγήστε συγκεκριμένα για ποιους λόγους θεωρείτε ότι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση και προσπαθήστε να δείξετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενθουσιασμό όταν απαντάτε στις ερωτήσεις, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα eures.
Εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων τον υπεύθυνο για τη συνέντευξη, αναζητήστε πληροφορίες για τη σταδιοδρομία του και τον ρόλο του στην εταιρεία. Έτσι θα έχετε καλύτερη εικόνα του είδους των ερωτήσεων που μπορεί να σας τεθούν.
Παρότι είναι σημαντικό να δώσετε καλή πρώτη εντύπωση στον μελλοντικό εργοδότη και να απαντήσετε εύστοχα σε κάθε ερώτηση, εξίσου σημαντικό είναι να κλείσετε δυναμικά τη συνέντευξη. Αντί να σιωπήσετε στο τέλος, αφήστε μια αξιόλογη τελευταία εντύπωση. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό θέτοντας ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη θέση και την εταιρεία. Οι εργοδότες θέλουν να πειστούν ότι ενδιαφέρεστε για τη θέση και την εταιρεία και ότι έχετε ενημερωθεί κατάλληλα.