Δήλωσαν ότι τους αρέσει ο ανταγωνισμός και οι μισθοί που είναι υψηλοί και σταθεροί, καλύτερα από αυτό που θα μπορούσε να τους προσφέρει η αθλητική τους καριέρα
Η Εμιλι Σαμούλεσον αγωνίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο, ως χορεύτρια στον πάγου κατά τη διάρκεια της 15ετούς καριέρας της και αποχώρησε αφού έκανε πατινάζ τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010. Αλλά όπως πολλοί Ολυμπιονίκες, ποτέ δεν κέρδισε αρκετά για να καλύψει τα έξοδά της.
Οι γονείς της, όπως αναφέρει το Reuters, δαπανούσαν 50.000 δολάρια το χρόνο για να κάνει αθλητισμό, μια επένδυση που προσπάθησε να επιστρέψει, δίνοντάς τους τα τρία τέταρτα των κερδών της. Τα έδωσε και επένδυσε τα υπόλοιπα.
Η 26χρονη Σαμούλεσον, ήξερε ότι πολλοί Ολυμπιονίκες φίλοι της αγωνίζονταν για να εξοικονομήσουν χρήματα, και τότε διαπίστωσε μια ευκαιρία για την καριέρα της μετά το πατινάζ. Ετσι τώρα είναι μεταξύ ενός σεβαστού αριθμού Ολυμπιονικών που εργάζονται στη διαχείριση του πλούτου σε μεγάλες τράπεζες, οι οποίες ελπίζουν ότι η αθλητική σταδιοδρομία τους εντυπωσιάζει τους υποψήφιους πελάτες. Η UBS Wealth Management Americas, της Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley, όλες τους απασχολούν πολλούς συνταξιούχους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Πήγα για εξοικονόμηση και άρχισα να επενδύω,» δήλωσε η Σαμούλσον, τώρα οικονομικός σύμβουλος της Bank of America Merrill Lynch στο Μίσιγκαν.
Η Σέρι Λιτλ, επικεφαλής της Merrill Lynch στην στρατηγική και την ανάπτυξη, δήλωσε ότι οι Ολυμπιονίκες όπως η Σαμούελσον, αποτελούν επίσης ένα κίνητρο εργασίας για τη νεολαία.
Χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν προσλάβει χιλιάδες εκπαιδευόμενους τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά των συμβούλων, αλλά περίπου οι μισοί εγκαταλείπουν, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Αντίθετα οι Ολυμπιονίκες αποτελούν μία... ομάδα με προσανατολισμό.
Η Σαμούελσον και δύο άλλοι Ολυμπιονίκες δήλωσαν στο Reuters ότι τους αρέσει ο ανταγωνισμός της Wall Street και οι μισθοί που είναι υψηλοί και σταθεροί, καλύτερα από αυτό που θα μπορούσε να τους προσφέρει η αθλητική τους καριέρα.
Μετά το αργυρό μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, ο Μαρκ Λόπες, κατευθύνθηκε στη Wall Street, ως επόμενο σταθμό στην ζωή και την καριέρα του.
«Δεν μπορώ να κλωτσάω για πάντα,» είπε ο Λόπες πριν συμφωνήσει με την UBS AG ως οικονομικός σύμβουλος στο Χιούστον το 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εικόνα του στην ιστοσελίδα της UBS, αυτός εμφανίζεται κρατώντας το ασημένιο του μετάλλιο.
Ο 34χρονος Λόπες, έχει τον αδελφό του Στηβ και την αδερφή του Ντιάνα, αμφότεροι Ολυμπιονίκες, μεταξύ των πελατών του. Ενώ ο ίδιος, όπως λέει, θα ήταν ευτυχής να συνεργαστεί με περισσότερους Ολυμπιονίκες, ρεαλιστικά, ξέρει ότι λίγοι πληρούν τους στόχους της ελβετικής τράπεζας.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ παρέχει σε όλους τους Ολυμπιονίκες ασφάλιση υγείας, αλλά ο μισθός κάθε αθλητή εξαρτάται από το άθλημα και μπορεί να είναι από 6.000 δολάρια έως δεκάδες χιλιάδες ετησίως.
Ακόμη και οι Ολυμπιονίκες με διασημότητα, που έχουν προσοδοφόρες χορηγίες και δυνατές επαγγελματικές συμβάσεις, συχνά αποτυγχάνουν να προγραμματίσουν για το μέλλον.
«Ο μέσος αθλητής έχει μια καριέρα 15 έως 20 ετών, με τη συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια,» είπε ο Ιορδανός Γουξμαν, οικονομικός σύμβουλος, που δουλεύει κυρίως με αθλητές που επενδύουν 30 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων και Ολυμπιονικών.
Ο Ντέιβιντ Εμα, επαγγελματίας παίκτης του χόκεϊ που έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, είπε ότι έχασε το ογδόντα τοις εκατό των αποταμιεύσεων του, εξαιτίας της τεχνολογικής φούσκας γιατί ο οικονομικός σύμβουλος του, επένδυσε το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του στον τομέα της τεχνολογίας.
Η απώλεια που αποδεκάτισε το κομπόδεμά του τον οδήγησε να ακολουθήσει μια καριέρα στη διαχείριση του πλούτου, πρώτα στη Merrill Lynch και αργότερα στο Hightower. Ο Εμα συμβουλεύει σήμερα 35 επαγγελματίες αθλητές του χόκεϊ, γκολφ και τένις, μεταξύ των οποίων πολλοί Ολυμπιονίκες.
«Οσο λιγότερο μένεις στο σκοτάδι, τόσο καλύτερα είναι,» δήλωσε ο Εμα. «Αυτά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έχουν την εξουσία, να συμμετέχουν στις αγορές και τις επενδυτικές αποφάσεις».