Κατακόρυφα έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων επιλέγουν να φοιτήσουν σε κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό προκύπτει και από τα αριθμητικά δεδομένα που παρέθεσε ο Υφυπουργός Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας 2000 έως 2010, ο αριθμός των εισερχομένων στην Υπηρεσία εγγράφων ήταν μόλις 3.862. Σε δέκα χρόνια! Το 2011 ήταν 3.187. Το 2012 ήταν 2.319 και το 2013 ήταν 4.791» δήλωσε ο κ. Δερμεντζόπουλος, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου τα αιτήματα φθάνουν τις 3.840.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέσα σε 4 χρόνια κατατέθηκαν περισσότερες από 14.000 αιτήσεις αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας.
«Ο όγκος των αιτήσεων που έχει να διαχειριστεί το ΣΑΕΠ είναι αρκετά μεγάλος και οι χρόνοι στους οποίους οφείλει να ανταποκριθεί υπερβαίνουν κατά πολύ τις διοικητικές και τις ουσιαστικές προδιαγραφές αυτού του αρχικού σχεδιασμού» δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται που του τέθηκε από την κα Μακρή – Θεοδώρου.
«Ενδεικτικά σας αναφέρω -μόνο για να καταλάβετε- ότι ο αριθμός των ενεργών φακέλων που χειρίζεται κάθε υπάλληλος στο Υπουργείο με καθήκοντα εισηγητή, κυμαίνεται μεταξύ διακοσίων ως εξακοσίων. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι η διαχείριση ενός εκάστοτε φακέλου είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία.
Με όλα αυτά τα παραπάνω, θα ήθελα να κατανοήσετε ότι το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί με όλο το έμψυχο δυναμικό που έχει στη διάθεσή του να ανταποκρίνεται στους χρόνους διεκπεραίωσης των υποθέσεων του ΣΑΕΠ και προσπαθεί κάθε φορά να βρει προσήκουσες λύσεις στα ανακύπτοντα προβλήματα, τα οποία και αριθμητικά, όπως σας είπα πριν από λίγο, είναι τεράστια. Ενδυναμώνουμε τις υπηρεσίες μας με το καινούργιο οργανόγραμμα, προσπαθώντας να δούμε πώς θα λύσουμε αυτό το θέμα της πραγματικά μαζικής εισδοχής αιτήσεων που έχουν να κάνουν με το ΣΑΕΠ» υπογράμμισε ο κ. Δερμεντζόπουλος.
Ο Υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι «Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα του εύλογου χρόνου, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί και η αναγκαιότητα προσωπικού, το οποίο διαχειρίζεται τα θέματα – και άριστα. Είναι θέματα λεπτά και καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι η αναγνώριση κάποιου είναι πολύ λεπτό θέμα. Όμως, διαβεβαιώνω από εδώ ότι κανένας λόγος πλην του μεγάλου όγκου των ενδιαφερομένων δεν υπάρχει».
Καλόγηρος Βασίλειος