Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική ιστοσελίδα στην οποία παρέχει με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές.
Το news.gr επέλεξε να παρουσιάσει τα όσα αναφέρει ο ΕΟΠΠΕΠ για την εργασία των παιδιών. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζονται πιο κάτω αν ένας νέος είναι 16 ετών έχει το δικαίωμα να εργαστεί υπό προϋποθέσεις. Το δικαίωμα να εργαστούν το έχουν και τα παιδιά που είναι κάτω των 16 ετών αρκεί η εργασία τους να αφορά διαφημίσεις, επιδείξεις μόδας, θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π
Αναλυτικές πληροφορίες παρουσιάζονται ακολούθως:
Έχω δικαίωμα στην εργασία;
- Ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να εργαστείς εάν...
- είσαι 16 ετών αλλά...
- η εργασία που θα κάνεις ΔΕΝ είναι επικίνδυνη, βαριά ή ανθυγιεινή, δεν βλάπτει την ψυχική σου υγεία και γενικά δεν εμποδίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς σου.
- δεν είσαι 16 ετών, αλλά...
- η εργασία που θα κάνεις αφορά θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκτελέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (διαφημίσεις, επιδείξεις μόδας, τηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ). Τότε, η εργασία σου ΔΕΝ πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες (3-6 ετών), τις 3 ώρες (6-11 ετών), τις 4 ώρες (11-13 ετών), τις 5 ώρες (13-15 ετών).
- η εργασία που θα κάνεις ΔΕΝ βλάπτει την σωματική και ψυχική σου υγεία και την ηθική σου.
- έχεις άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας για να εργαστείς στη συγκεκριμένη εργασία.
- εργάζεσαι πριν τις 10 το βράδυ και μετά τις 6 το πρωί.
- εάν είσαι μαθητής σε Γυμνάσιο, Λύκειο ή Επαγγελματικές Σχολές και
- εργάζεσαι έως 6 ώρες την ημέρα / 30 ώρες την εβδομάδα
- η εργασία σου αρχίζει ή λήγει 2 ώρες πριν την λήξη ή 2 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων αντίστοιχα.
- Ωστόσο, γενικώς και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχεις δικαίωμα να προστατεύεσαι από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή σου ή να βλάψει την υγεία σου ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική ή κοινωνική σου ανάπτυξη (άρθρο 32).
- Για περισσότερες πληροφορίες, δες τον Νόμο για την Προστασία των Ανηλίκων κατά την Απασχόληση (1989) και το άρθρο 32 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως έχει αναρτηθεί από τη Unicef .
Καλόγηρος Βασίλειος