Οδηγίες προς ενδιαφερόμενους έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα, EURES, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί ένας υποψήφιος να βρει δουλειά μέσω twitter. Οι συγκεκριμένες οδηγίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του φορέα και κατευθύνουν ως προς τον τρόπο επιτυχημένης ανεύρεσης εργασίας μέσω του κοινωνικού δικτύου.
Αναλυτικά:
1. Εάν δεν έχετε ήδη λογαριασμό, ανοίξτε έναν! Όπως και στο LinkedIn, πρέπει να αναφορτώσετε μια φωτογραφία σας, στην οποία φαίνεστε κομψοί και παρουσιάσιμοι. Περιγράψτε εν συντομία τον εαυτό σας στους πιθανούς εργοδότες ή στα άτομα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρείτε δουλειά. «Πρέπει να αναφέρετε σαφώς ότι αναζητάτε ευκαιρίες εργασίας σε όλη την Ευρώπη» εξηγεί η Els.
2. Αναζητήστε οργανισμούς, εταιρείες και δικτυακούς τόπους ηλεκτρονικής ενημέρωσης στον τομέα σας. «Έτσι, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ευκαιρίες εργασίας και τα τελευταία νέα στην Ευρώπη. Μπορείτε, για παράδειγμα, να διαβάζετε τις κυριότερες εφημερίδες και να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και εταιρείες», συμβουλεύει η Els. Επικεντρωθείτε στον κλάδο στον οποίο θέλετε να εργαστείτε. Προσπαθήστε να αναζητήστε με βάση το επάγγελμά σας, όπως «μηχανικός» ή «μεταλλουργός», και «ακολουθήστε» τις ειδησεογραφικές πηγές και τις εταιρείες στον συγκεκριμένο κλάδο.
3. Να επισκέπτεστε τον λογαριασμό του EURES στο Twitter! Είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός του EURES στο Twitter θα σας κρατά ενήμερους για τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Είναι καλή ιδέα, εάν συμμετέχετε σε μια ευρωπαϊκή ημερίδα εργασίας είτε επιγραμμικά είτε επί τόπου, να είστε συνδεδεμένοι με το Twitter. Έτσι θα παρακολουθείτε ζωντανά όλες τις διαλέξεις και συζητήσεις την ώρα που διεξάγονται!
4. Ακολουθήστε τους λογαριασμούς EURES συγκεκριμένων χωρών. «Η δημοσίευση των κενών θέσεων εργασίας στο Snowhotel μέσω του Facebook είχε μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα αρχίσαμε να δημοσιεύουμε θέσεις και μέσω του Twitter», επισημαίνει η Els. Ορισμένες χώρες του EURES συμμετέχουν ενεργά στο Twitter (όπως και στο Facebook, το LinkedIn και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), και δημοσιεύουν κενές θέσεις σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, ακόμη και εάν δεν κατοικείτε ή εάν δεν αναζητάτε εργασία σε μια συγκεκριμένη χώρα, αξίζει τον κόπο να συμβουλεύεστε τις σχετικές ιστοσελίδες της χώρας!*
5. Αναζητήστε θέσεις εργασίας στο Twitter! Παρόλο που υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια ανακοινώσεις κενών θέσεων στην πύλη του EURES, πολλές θέσεις δεν δημοσιεύονται «επισήμως» από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης. Δοκιμάστε αναζητώντας τις λέξεις “#εργασία”, “#καριέρα”, “#κενή θέση” στο Twitter. Να αναζητάτε τακτικά με βάση το επάγγελμά σας και βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στις εταιρείες και τους οργανισμούς στους οποίους ενδιαφέρεστε να δουλέψετε.
6. Να είστε ενεργά μέλη και να συμμετέχετε στις συζητήσεις! Συμμετέχοντας, σχολιάζοντας και απαντώντας σε σχόλια μέσω του Twitter, προβάλλετε τον εαυτό σας στους πιθανούς εργοδότες σας. Η απάντηση σε σχόλια στο Twitter είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσει κάποιος που δεν χρησιμοποιεί το Twitter. Εάν δείτε μια ανακοίνωση θέσης που σας ταιριάζει, σχολιάστε πρώτα τη θέση και μετά υποβάλτε αίτηση!
«Οι ευκαιρίες εύρεσης εργασίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστιες. Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσετε ότι το προφίλ σας στο Twitter είναι το κατάλληλο και να συμμετέχετε ενεργά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να «ακολουθείτε» διάφορους οργανισμούς, υπεύθυνους προσλήψεων και εταιρείες, ώστε να είστε πάντα ενήμεροι για τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη» καταλήγει η Els.