Προετοιμασία για τη συνέντευξη

Προετοιμασία πριν τη συνέντευξη

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε άγχος πριν τη συνέντευξη για μια νέα θέση εργασίας. Αλλά αν έχετε προετοιμαστεί σωστά θα αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα μειώσετε το άγχος σας.

Πριν πάτε σε μια συνέντευξη σκεφτείτε γιατί τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε τη δουλειά και τι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία. Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε για τα επιτεύγματά σας και τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες. Αν υπάρχουν κάποια κενά στην επαγγελματική σας πορεία φροντίστε να εξηγήσετε το λόγο. Οι συνεντευξιαστές συνήθως θέλουν να μάθουν γιατί αφήσατε την προηγούμενη δουλειά σας, γι` αυτό θα πρέπει να αναφέρετε τους λόγους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε στοιχεία για την επιχείρηση

Πριν τη συνέντευξη κάντε μια έρευνα για την εταιρεία. Φροντίστε να ξέρετε στοιχεία, όπως το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς επίσης το ιστορικό, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Εξοικειωθείτε με την περιγραφή της θέσης και όταν συμπληρώνετε την αίτηση ή το βιογραφικό σας σκεφτείτε πώς συνδυάζονται τα προσόντα και η εμπειρία σας με τις απαιτήσεις της δημοσιευμένης αγγελίας

Οι εξεταστές θα χρησιμοποιήσουν ως βάση για τις ερωτήσεις τους τις πληροφορίες που αναφέρετε στην αίτησή σας. Μην επαναλαμβάνετε τις πληροφορίες που αναφέρονται στο βιογραφικό σας, αλλά προσπαθήστε να τις εμπλουτίσετε δίνοντας παραδείγματα για το πώς εκπληρώσατε συγκεκριμένους στόχους. Προσπαθήστε να ενισχύετε πάντα τις απαντήσεις σας με παραδείγματα από την εργασιακή σας εμπειρία.

Πώς να πείσετε ότι αξίζετε τη θέση

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις συνεντεύξεις για να εξακριβώσουν αν διαθέτετε ή όχι τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία για τη θέση και για να δουν αν ταιριάζετε στη νοοτροπία της εταιρείας. Αν αναζητούν άτομα για ομαδική εργασία αναφέρετε περιπτώσεις όπου συνεργαστήκατε με άλλους για να επιτύχετε τους στόχους. Δώστε παραδείγματα όπου θα τονίζονται τα δυνατά σας σημεία και τι βήματα έχετε κάνει για να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας. Εξηγήστε πώς τα προσόντα και η εμπειρία σας θα ωφελήσουν την εταιρεία.

Προετοιμάστε τις απαντήσεις σας σε συνήθεις ερωτήσεις - όπως "γιατί θέλετε αυτή τη θέση;" - και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας με κάποιον που θα αξιολογήσει ειλικρινά τα λεγόμενα και τη γλώσσα του σώματός σας.

Αν η συνέντευξη γίνεται από περισσότερα από ένα άτομα φροντίστε να έχετε επαφή με τον κάθε εξεταστή. Να κοιτάτε στα μάτια το άτομο που σας κάνει την ερώτηση, αλλά και τους άλλους εξεταστές και να δείχνετε ενθουσιασμό.

Είναι πολύ πιθανό να σας ρωτήσουν αν έχετε κάποιες ερωτήσεις. Καλό θα είναι να τις έχετε σκεφτεί προτού πάτε στη συνέντευξη. Η έρευνά σας για την εταιρεία θα σας βοηθήσει, αλλά θα μπορούσατε να ρωτήσετε κάτι για τη θέση, όπως τι προσδοκούν να επιτύχετε τους πρώτους μήνες. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας επιλογής.