Οδηγίες για τη σύνταξη συνοδευτικής επιστολής

Περιεχόμενο συνοδευτικής επιστολής

Μια σωστή συνοδευτική επιστολή είναι απαραίτητο να έχει συγκεκριμένη μορφή. Πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω πληροφορίες: αποστολέα, παραλήπτη, διεύθυνση και ημερομηνία, προσφώνηση, λόγο, κίνητρο, καταλληλότητα, επίλογο με υπογραφή και βεβαίως το βιογραφικό σας. Διατυπώστε το κίνητρο και την καταλληλότητά σας για τη θέση με θετικό τρόπο.

Δαχτυλογραφημένο ή χειρόγραφο;

Μια συνοδευτική επιστολή πρέπει να ξεχωρίζει για τους σωστούς λόγους. Πρέπει να προκαλεί κάποιον να τη διαβάσει. Μια χειρόγραφη επιστολή δεν είναι πάντα ευανάγνωστη και δε συνάδει με το πνεύμα της εποχής. Γι` αυτό είναι προτιμότερο να δαχτυλογραφήσετε τη συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σας.

Πώς να αποφύγετε συχνά λάθη

Πολλοί άνθρωποι σταματούν να διαβάζουν μόλις βρουν κάποιο λάθος σε μια επιστολή. Γι` αυτό ελέγξτε προσεχτικά την επιστολή σας για τυχόν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Μπορεί ο ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος του υπολογιστή να βρίσκει πολλά λάθη, αλλά δεν τα βρίσκει πάντα όλα. Μπορείτε να πείτε σε κάποιον άλλο να διαβάσει την επιστολή σας. Συνήθως βοηθά το να ζητήσετε μια άλλη φρέσκια ματιά.

Πού πρέπει να απευθύνεται η επιστολή;

Συνήθως οι αγγελίες εργασίας αναφέρουν σε ποιον πρέπει να αποσταλεί η επιστολή. Αν όμως δεν το αναφέρουν ή αν απλώς τη στέλνετε για να μάθετε μήπως υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, εργασίας τότε πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με την εταιρεία. Έτσι, θα δείξετε ότι έχετε προσπαθήσει και θα εξασφαλίσετε ότι η επιστολή σας δε θα φτάσει σε λάθος άτομο με κίνδυνο να χαθεί ή και να πεταχτεί. Μην ξεχνάτε να ρωτάτε για τη σωστή ορθογραφία του ονόματος του ατόμου καθώς και τον τίτλο της θέσης που κατέχει.