Τι πρέπει να ρωτήσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Ένα από τα πιο δύσκολα βήματα στην αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, είναι η στιγμή που φτάνει η πολυπόθητη ώρα για να μπείτε στην αίθουσα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.

Θέλετε όσο τίποτε άλλο αυτή τη θέση, προσπαθείτε να είστε όσο γίνεται πιο άνετοι αλλά ταυτόχρονα σοβαροί, να δείξετε το πνεύμα σας αλλά και να παρουσιάσετε όσο γίνεται καλύτερα τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας.

Τις περισσότερες φορές ωστόσο οι συνεντεύξεις για δουλειά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο "μοτίβο" ερωταπαντήσεων, με τον συνεντευξιαζόμενο να αγωνιά για το τι θα τον ρωτήσουν ακόμη, και πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί.

Ανάλογα με τις περιστάσεις, τι θα λέγατε την επόμενη φορά που θα σας καλούσαν για συνέντευξη να δοκιμάζατε μια διαφορετική μέθοδο;

Αντί να περιμένετε υπομονετικά για το τι άλλο θα σκεφτούν να σας ρωτήσουν, όταν βρείτε την κατάλληλη στιγμή κάντε κι εσείς με τη σειρά σας μερικές ερωτήσεις.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τις ερωτήσεις που μπορείτε να απευθύνετε στον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, όπως τη συνέταξε ο Eli Epstein για το mashable.com.

1. Ποια είναι η φιλοσοφία λειτουργίας της επιχείρησης;

Η πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων East Tenth Group, Michelle Tenzyk, λέει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν ερωτήσεις για τη δυναμική του περιβάλλοντος εργασίας μιας επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλύψουν τα κανάλια επικοινωνίας της επιχείρησης και πώς αυτά ταιριάζουν με την προσωπικότητά τους.

Αν είστε επικοινωνιακοί θα θέλετε να γνωρίζετε τι συμβαίνει κατά τις συνεδριάσεις. Για παράδειγμα, επιτρέπεται να μιλάτε μόνο όταν σας δώσουν το λόγο ή υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους συμμετέχοντες;

"Αν η εταιρεία ακολουθεί αυστηρή ιεραρχία και αυτός που μιλάει στις συνεδριάσεις έχει καθοριστεί από συγκεκριμένη διαδικασία, τότε ίσως η θέση να μην είναι κατάλληλη για κάποιον πολύ δημιουργικό που "γεννά" συνεχώς ιδέες", υποστηρίζει η ίδια.

2. Πώς ορίζετε την επιτυχία;

Η Tenzyk τονίζει ακόμη ότι οι υποψήφιοι πρέπει να δείχνουν τον ενθουσιασμό και το βαθύ ενδιαφέρον τους για τη θέση που διεκδικούν, και ένας τρόπος για να το κάνουν είναι να ρωτήσουν με ποιο τρόπο η εταιρεία αξιολογεί τους εργαζομένους (κατά συνέπεια εσάς αν σας προσλάβουν) και πώς ορίζει την επιτυχία.

3. Ποιος κατείχε νωρίτερα τη θέση;

Όταν ανοίγει μια θέση σε ένα χώρο εργασίας, συνήθως υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτήν. Ο προηγούμενος κάτοχος πήρε προαγωγή ή… απολύθηκε; Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια θέση στο πλαίσιο επέκτασης της εταιρείας, ή είναι το αποτέλεσμα κάποιας συγχώνευσης;

Μπορεί να μην είναι οι πρώτες ερωτήσεις που θα πρέπει να θέσει ένας υποψήφιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, όμως σύμφωνα με την Joanie Courtney, αντιπρόεδρο και ειδική σε θέματα καριέρας στην εταιρεία Monster, είναι απαραίτητες και όχι ενοχλητικές.

"Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν “πού μπλέκουν” και πώς γινόταν η δουλειά στο παρελθόν" λέει η ίδια.

4. Λείπει κάτι από το βιογραφικό μου;

Μπορεί να μη νιώθετε ωραία επισημαίνοντας τις ελλείψεις στο βιογραφικό σας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, όμως σύμφωνα με την Courtney πρέπει να το κάνετε… για λόγους τακτικής.

"Πρέπει να σκέφτεστε όπως ένας πωλητής" λέει η ίδια. Ρωτώντας αν λείπει κάτι από το βιογραφικό σας, δίνεται την ευκαιρία στον εαυτό σας να επισημάνετε την έλλειψη αυτή, προτού την προσέξει ο μελλοντικός σας εργοδότης. "Επιπλέον, ποτέ δε γνωρίζετε πού μπορεί να οδηγήσει μια συζήτηση γύρω από αυτό. Μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να προβάλλετε καλύτερα τα δυνατά σας σημεία και τα ενδιαφέροντά σας".

5. Τι ακολουθεί;

Μην παραμένετε σιωπηλοί μετά το τέλος της συνέντευξης. Ρωτήστε ποιο είναι το επόμενο βήμα και τι ακολουθεί.

"Πολλοί φοβούνται να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις μετά την ολοκλήρωση μιας συνέντευξης. Όμως το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην κάνετε καθόλου ερωτήσεις" λέει η Courtney.

Οι εργοδότες ενδιαφέρονται να προσλαμβάνουν θετικούς και πρόθυμους ανθρώπους και αν θέλετε να τους δείξετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον, αυτό είναι προσπαθώντας να μάθετε ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Μετά από τη διαδικασία της συνέντευξης ο εργοδότης έχει στα χέρια του μια λίστα υποψηφίων, από τους οποίους θα πρέπει να διαλέξει αυτόν που του ταιριάζει. Πώς θα γίνει αυτή η επιλογή; Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να ανακαλύψετε με την επιμονή και την προσαρμοστικότητά σας.