Aπασχόληση γεωπόνων σε επιχειρήσεις λιπασμάτων

Απόφοιτοι γεωπονικών σχολών τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ αλλά και απόφοιτοι άλλων σχολών εκτός της γεωπονίας δύνανται να ασχοληθούν υπό προϋποθέσεις στην πώληση γεωργικών φαρμάκων. Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτημα σχετικά με την απασχόληση των αποφοίτων ΤΕΙ τμημάτων γεωπονίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε ότι στο ν. 4152/2013 προβλέπεται η έκδοση διατάξεων σχετικά με τα θέματα της απασχόλησης του υπευθύνου επιστήμονα, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα έχουν συνταχθεί δυο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τη μερική απασχόληση του υπευθύνου επιστήμονα και για το ισότιμα εκπαιδευμένο προσωπικό και δυο σχέδια ΚΥΑ με θέματα:

1. "Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και των επιχειρήσεων εμπορίας του υλικού αυτού», όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις πρέπει να: «απασχολούν, υπεύθυνο επιστήμονα, πτυχιούχο Γεωπόνο του πανεπιστημιακού τομέα ή πτυχιούχο του τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής, ειδικότητας σχετικής με τη δραστηριότητα της επιχείρησης, όπως η συσχέτιση αυτή αποδεικνύεται από την κείμενη για τα επαγγελματικά δικαιώματα νομοθεσία ή πτυχιούχο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή κάτοχο ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών χωρών εκτός της ΕΕ"

και

2. Τροποποίηση της υπ' αριθμόν 9748/100747/1.10.2012 απόφασης "Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας έναρξης άσκησης εμπορίας λιπασμάτων τύπου Α και Β", όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται «Ο υπεύθυνος επιστήμονας πρέπει να:

Α) κατέχει πτυχίο των Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής ή Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του τεχνολογικού τομέα, της ημεδαπής ή να κατέχει πτυχίο αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός ΕΕ

Β) είναι ισότιμα εκπαιδευμένος όπως στην εμπορία λιπασμάτων όπως αυτό ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με την περίπτωση 2 της υποπαραγράφου Ε.10 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013.

Όσον αφορά την εμπορία γεωργικών φαρμάκων ως υπεύθυνοι επιστήμονες ορίζονται "γεωπόνοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και από τους πτυχιούχους (ΤΕΙ) ό,τι ορίζεται στα σχετικά άρθρα του Π.Δ 109/1989 της ημεδαπής ή πτυχιούχοι αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών χωρών εκτός Ε.Ε με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας".

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι Τεχνολόγοι Γεωπονίας μπορούν να ασκούν εμπορία γεωργικών φαρμάκων, όπως ορίζεται στα σχετικά άρθρα του Π.Δ 109/1989.

Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή 18-12-2013 δίνεται η δυνατότητα και σε μη κατόχους τίτλου σχολών γεωπόνων πτυχιούχων ΑΕΙ και τεχνολόγων γεωπονίας να ασχοληθούν υπό προϋποθέσεις στην πώληση γεωργικών φαρμάκων.

Καλόγηρος Βασίλειος