Σημαντικά είναι τα όσα αναφέρει η έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey για την Ελλάδα και την απασχόληση των νέων. Στοιχεία που δεν έχουν αναδειχθεί είναι το γεγονός ότι ελάχιστοι νέοι πιστεύουν ότι οι μεταδευτεροβάθμιες σπουδές τους βοηθούν στην εύρεση εργασίας ενώ μόλις το 5% των νέων κατάφερε να βρει μια θέση εργασίας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Επίσης πολλοί είναι οι νέοι που σε περίπτωση εργασίας δεν τη θυσιάζουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Συγκεκριμένα ελάχιστοι είναι οι νέου που πιστεύουν ότι η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξάνει τις επαγγελματικές ευκαιρίες καθώς το ποσοστό όσον απάντησαν θετικά ανέρχεται μόλις στο 31%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι 35% ενώ στην Ιταλία ανέρχεται σε 37%. Ξεπερνά το 50% το ποσοστό σε Σουηδία και Γερμανία.
Επίσης η εταιρεία McKinsey έχει προχωρήσει σε μια κατανομή σχετικά με το πόσοι νέοι καταφέρνουν να κατακτήσουν μια θέση εργασίας που ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες τους. Στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων που το έχει πετύχει ανέρχεται σε 5%. Αντίθετα το ποσοστό των νέων που μετά την αποφοίτησή τους είναι χωρίς εργασία ή εργάζονται σε μια θέση που δεν ανταποκρίνεται στα θέλω τους ανέρχεται στο 91%. Παρόμοια είναι η κατάσταση των νέων σε Πορτογαλία και Ισπανία καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά των νέων εκτός εργασίας ή που δεν είναι ικανοποιημένοι ανέρχονται σε 86% και 88% αντίστοιχα.
Η εργασία απομακρύνει τους νέους από την ολοκλήρωση των σπουδών τους
Άλλο ένα στοιχείο που αναδεικνύει η έρευνα είναι το υψηλό ποσοστό των νέων που εργάζονται και που αποφασίζουν να μη σπουδάσουν καθώς αυτό το λόγο επικαλέστηκε το 23% των νέων στη χώρα μας που είναι το τρίτο υψηλότερο μετά την Πορτογαλία και Ισπανία. Ο σπουδαιότερος λόγος που οδηγεί τους νέους να μη συνεχίζουν τις σπουδές τους είναι το οικονομικό κόστος που το επικαλέστηκε το 42% ενώ η ανάγκη για εργασία λειτουργεί ως τροχοπέδη και για την ολοκλήρωση των σπουδών με το 31% να επικαλούνται την ανάγκη για εργασία ως το σπουδαιότερο λόγω διακοπής των σπουδών.
Τα πιο πάνω δεδομένα μπορούν να συνδεθούν με το γεγονός ότι οι περισσότεροι φοιτητές στηρίζονται στην οικογένειά τους για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όπως καταγράφεται στην έρευνα το 75% των νέων στην Ελλάδα δηλώσει ότι σε ποσοστό 75% στηρίζεται οικονομικά σε ιδία μέσα ή την οικογένειά του ενώ σε δάνεια στηρίζεται το 24% και το 6% σε υποτροφίες.
Υψηλό το ποσοστό ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Άλλη μια στρέβλωση που δείχνει η έρευνα είναι το γεγονός ότι η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει υψηλή ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα για τους αποφοίτους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 51%, σε 58% για τη μεταδευτεροβάθμια και 52% για τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το πιο υψηλό ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Ανύπαρκτος ο επαγγελματικός προσανατολισμός στην Ελλάδα
Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεταλυκειακές σπουδές στην Ελλάδα δεν έχουν και πολλή σχέση με αυτά που ζητεί η αγορά. "Ενώ, για παράδειγμα, η κατασκευαστική αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή ύφεση και από το 2005 έως σήμερα ο τζίρος της έχει μειωθεί κατά 50%, εντούτοις οι απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 50%!", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το πιο πάνω μπορεί να συνδεθεί και με το γεγονός ότι μόλις το 18% των νέων λαμβάνει κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων επαρκείς πληροφορίες για τις σπουδές ενώ σε 13% ανέρχεται το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι έλαβαν πληροφορίες για θέματα εργασίας και απασχόλησης. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Γερμανία είναι 36% και 35% αντίστοιχα.
Καλόγηρος Βασίλειος