Βρείτε δουλειά σε δέκα βήματα

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα η ανεύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερη δύσκολη και σίγουρα πολύ δυσκολότερη απ' ότι θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Για να μπορέσει κανείς να προσληφθεί σε μία δουλειά δεν αποτελεί μαθηματική εξίσωση, αλλά χρειάζεται κάποια συγκεκριμένα βήματα που αν τα ακολουθήσετε θα έχετε και αποτελέσματα. Δεν αρκεί να στέλνετε την αίτησή σας και να περιμένετε να χτυπήσει το τηλέφωνο αλλά χρειάζεται να ακολουθήστε αυτές τις δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε δουλειά πιο γρήγορα.

1. Γράψτε επιστολές πωλήσεων- όχι συστατικές επιστολές

Πρέπει να γνωρίζετε πώς να πουλήσετε τον εαυτό σας σε έναν πιθανό εργοδότη και η αίτησή σας είναι η πρώτη ευκαιρία να το καταφέρετε. Οι εργοδότες θα σπαταλήσουν 20-30 δευτερόλεπτα για να διαβάσουν την αίτησή σας, άρα πρέπει να κάνετε καλή εντύπωση γρήγορα. Μία επιστολή πρέπει να κερδίσει την προσοχή του αναγνώστη μέσα στην πρώτη παράγραφο για να του δώσετε έτσι έναν λόγο να σας καλέσει για συνέντευξη. Για παράδειγμα: “Αν ψάχνετε για διευθυντή με άριστο, ισχυρό δίκτυο γνωριμιών και με την ικανότητα να σας αυξήσει τα κέρδη κατά 20%, τότε παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου”.

2. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας

Αν χρησιμοποιείτε το ίδιο βιογραφικό για όλους τους εργοδότες, τότε είναι καιρός να αλλάξετε στρατηγική. Αυτή η μέθοδος αποξενώνει τους εργοδότες επειδή το βιογραφικό σας γίνεται απρόσωπο, αταίριαστο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη θέση εργασίας. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας και δείξτε ότι η εμπειρία σας και οι ικανότητές σας ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη δουλειά. Για παράδειγμα, αν στέλνετε το βιογραφικό σας σε μια εταιρία λιανεμπορίου δώστε έμφαση στην εμπειρία σας στο λιανεμπόριο.

3. Follow up

Μην περιμένετε να απαντήσει ο εργοδότης στην αίτησή σας. Δράστε από πριν τηλεφωνώντας ή στέλνοντας mail στα γραφεία τους και προσπαθήστε να έχετε προσωπική επαφή. Έτσι θα σας δώσουν προτεραιότητα και αν πράγματι έχουν αποφασίσει να προωθήσουν το βιογραφικό σας τότε θα έχετε την ευκαιρία να απαντήσετε σε τυχόν ενδοιασμούς που έχουν.

4. Χρησιμοποιήστε το Διαδίκτυο

Μπορεί ήδη να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο, αλλά το ερώτημα είναι αν το χρησιμοποιείτε υπέρ σας. Βάλτε το βιογραφικό σας on line, ανοίξτε λογαριασμό σε εταιρίες οι οποίες διαφημίζουν αγγελίες που σχετίζονται με αυτό που εσείς ψάχνετε και αναφέρετε τα προσωπικά σας στοιχεία για να μπορούν να σας βρουν οι εργοδότες που θα ενδιαφερθούν.

5. Πληροφορηθείτε για τις κρυφές δουλειές

Συχνά λέγεται ότι οι προσωπικές συστάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος διαφήμισης και πως το 70%-80% όλων των θέσεων δεν θα διαφημιστούν ποτέ. Άρα πώς μπορεί να μάθει κανείς για αυτές τις κρυφές δουλειές; Δημιουργώντας δίκτυο γνωριμιών. Οι φίλοι και οι συνεργάτες (τωρινοί και μελλοντικοί) που βρίσκονται στην ίδια βιομηχανία με εσάς μπορεί να έχουν πολύτιμες πληροφορίες και συστάσεις για θέσεις εργασίας, μία διαδικασία που διευκολύνεται πολύ μέσα από site όπως το Facebook και το LinkedIn.

6. Κάντε έρευνα για τις προοπτικές σας

Το 70% του χρόνου σας το περνάτε στον χώρο εργασίας σας, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρείτε οργανισμούς, περιβάλλοντα και εργασιακές κουλτούρες που να θεωρείτε ευχάριστα. Πολλοί τομείς αλληλοσυνδέονται, που σημαίνει ότι θα έχετε πολλές ευκαιρίες να μάθετε από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η επιχείρηση στην οποία στέλνετε το βιογραφικό σας. Έτσι θα έχετε και γνώμη για τα θέματα που απασχολούν την επιχείρηση, κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπέρ σας προτείνοντας λύσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

7. Ντυθείτε για να εντυπωσιάσετε

Αυτό δεν είναι σπαζοκεφαλιά. Απλά ντυθείτε για τη δουλειά που θέλετε, όχι για αυτή που έχετε ήδη. Η εικόνα σας είναι η εξωτερική εντύπωση του εσωτερικού σας κόσμου που επιτρέπει στους άλλους να βγάλουν συμπεράσματα και να κάνουν υποθέσεις για την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά σας. Μην ξεχνάτε: καλύτερα να είστε ντυμένοι πιο επίσημα παρά ανεπίσημα.

8. Να είστε συνεπείς

Ο χρόνος είναι πολύτιμος στις επιχειρήσεις και όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι περνούν πάνω από 40 ώρες στη δουλειά εβδομαδιαία, οι διευθυντές προσλήψεων πρέπει να κάνουν συνεντεύξεις μέσα στο ωράριό τους, κάτι που αφήνει μικρό περιθώριο για αργοπορημένες συνεντεύξεις. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας, προβλέψτε πιθανή κίνηση στους δρόμους και φροντίστε να φτάσετε τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη για να εγκλιματιστείτε. Έτσι θα μπορέσετε να διαβάσετε και το newsletter της εταιρίας και να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις.

9. Κάντε αποτελεσματικές ερωτήσεις

Μια συνέντευξη είναι αμφίδρομη διαδικασία: ο εργοδότης προσπαθεί να διαπιστώσει αν ταιριάζετε για αυτήν τη δουλειά και εσείς από τη μεριά σας να δείτε αν η δουλειά ταιριάζει με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις σας. Ετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε σχετικά με την εταιρία και τη θέση. Έτσι θα φανείτε προετοιμασμένοι και το ενδιαφέρον σας θα είναι γνήσιο.

10. Μην τα παρατάτε ποτέ

Αν μια επιστολή που σας απαντάει “Ευχαριστούμε, δεν μας κάνετε” σας κάνει να θέλετε να παρατήσετε την αναζήτηση εργασίας, μην απελπίζεστε. Δεν θα βρείτε καινούργια δουλειά μέσα σε μία νύχτα και όλοι οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως ο μέσος όρος αναζήτησης εργασίας κυμαίνεται από δύο έως δέκα μήνες- όσο περισσότερα τα “Όχι” τόσο πιο κοντά είστε στο σημαντικό “Ναι”.