Πολύ πριν φτάσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά, ο υπεύθυνος των προσλήψεων διαμορφώνει άποψη για εσάς με βάση το βιογραφικό σας και την ιστορία σας δουλειά. Τα βασικά σημεία που κοιτούν είναι έξι:
1. Έχετε πολλές αλλαγές στις θέσεις εργασίας. Εάν έχετε ένα βιογραφικό με γρήγορες αλλαγές από τη μια δουλειά στην άλλη οι εργοδότες θα αναρωτιούνται αν βαριέστε εύκολα ή ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε μια δουλειά. Αν έχετε καλούς λόγους για τις αλλαγές θέσεων εργασίας (όπως ένα σύζυγο στον στρατό), φροντίστε να το συμπληρώσετε τουλάχιστον στη συνέντευξη για να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα.
2. Παρατήσατε την τελευταία σας δουλειά χωρίς να έχετε βρει κάτι άλλο. Οι εργοδότες αναρωτιούνται αν είστε παρορμητικοί. Αν σε μια έκρηξη θυμού παρατήσετε και τους ίδιους.
3. Οι συνθήκες απόλυσης. Ενώ πολλές απολύσεις γίνονται για περικοπές ή για αναδιάρθρωση της εταιρείας, οι εργοδότες γνωρίζουν ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν δικαιολογίες για να απαλλαγούν από εργαζόμενους που δεν τους κάνουν. Έτσι μην ξεχάσετε να αναφέρετε ότι δεν ήσασταν ο μόνος που απολύθηκε, αλλά όλο το τμήμα. Αν ήσασταν ο μόνος αυτό δημιουργεί ερωτήματα.
4. Είστε άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και σε αυτή την συγκυρία, κάποιοι διευθυντές προσλήψεων όταν βλέπουν μακροχρόνια ανέργους υποψηφίους αναρωτιούνται αν υπάρχει λόγος που οι άλλοι εργοδότες δεν τους έχουν προσλάβει.
5. Έχετε μεγάλα χρονικά κενά μεταξύ των θέσεων εργασίας. Όταν οι εργοδότες δούν μεγάλα χρονικά διαστήματα ανεργίας αναρωτιούνται τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Μήπως αφήσατε την προηγούμενη δουλειά χωρίς να έχετε κάτι και αν ναι, γιατί; Ήσασταν εργαζόμενοι κάπου ότι το έχετε κρύψει σκόπιμα στο βιογραφικό σας, και αν ναι, τι κρύβει;
6. Κανένας παλιός διευθυντής δεν σας έδωσε συστάσεις. Πλέον, οι εργοδότες ζητούν να έρθουν σε επαφή με το παρελθόν σας...