Διακόσιοι νέοι επιστήμονες, εκατό από την Ελλάδα και εκατό από τη Βουλγαρία, θα πάρουν μέρος σε πέντε βραχυπρόθεσμα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης για την εξειδίκευση των ικανοτήτων τους και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Διακρατική Πρωτοβουλία για την Παροχή Καθοδήγησης Αποφοίτων και Επιχειρηματικότητα "TRIGGER" που αφορά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι, έξι μήνες πριν από τη λήξη του, το 20% των νέων επιστημόνων που θα πάρουν μέρος να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ακόμη και με τη μορφή της πρακτικής άσκησης, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος μίλησε στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που έγινε στο ΥΜΑΘ.
Στην υλοποίηση του προγράμματος παίρνουν μέρος 8 εταίροι από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, το ΥΜΑΘ είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου και στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων από τις δύο χώρες.
"Τολμώ να πω ότι βάζουμε από κοινού τα θεμέλια για να οικοδομήσουμε κλίμα ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια πολύτιμη διέξοδο στο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους ανθρώπους των χωρών μας" είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε: "Ιδιαίτερα για εμάς στην Ελλάδα, όπου η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 χρονών αγγίζει το 52%, ενώ στις ηλικίες 25-34 χρονών είναι 36,8%, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας".
Επισήμανε ότι αποστολή του "TRIGGER" είναι η δημιουργία περισσοτέρων ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν μία μόνιμη κεντρική δομή και τρεις περιφερειακές δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα και πότε θα κατατεθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
"Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στις πάρα πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας και κυρίως δίνει μια κατεύθυνση στη σκληρά δοκιμαζόμενη από την ανεργία νεολαία και ειδικότερα στους νέους επιστήμονες" δήλωσε ο κ. Καράογλου.
"Μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα, δυστυχώς, η επιχειρηματικότητα, το κέρδος, οι επενδύσεις γενικότερα θεωρούνταν κάτι κακό, κάτι απαγορευμένο και στην πατρίδα μας αλλά και στη Βουλγαρία, που βίωνε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα. Τώρα πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα, γιατί αυτός μπορεί να πετύχει και να φέρει την ανάπτυξη σε μια χώρα. Πρέπει να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά το ΥΜΑΘ συμμετέχει και είναι ο επικεφαλής του προγράμματος αυτού" επισήμανε.