Η μόδα, οι επαγγελματικοί λόγοι, η μετανάστευση, τα σίριαλ, αλλά κι ένα «συν» στο βιογραφικό, είναι μερικοί απ’ τους λόγους που επιλέγει κάποιος να μάθει μία όχι και τόσο δημοφιλή ξένη γλώσσα. Κινεζικά, κορεατικά, ρωσικά, αραβικά και τουρκικά είναι μερικές από τις γλώσσες που έχουν προσελκύσει πολλούς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση στο ενδιαφέρον για τις πιο ασυνήθιστες ξένες γλώσσες. Κι όσο περνάνε τα χρόνια όλο κι αυξάνεται» δηλώνει η Νίκη Ροζάκη, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου στην Ηλιούπολη. «Κινεζικά ή ρωσικά επιλέγουν κυρίως ύστερα από τις βασικές γλώσσες. Οι τιμές τους είναι πιο ακριβές κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός στο χώρο. Πέρα όμως από τους μαθητές, υπάρχουν πολλές εταιρείες που επιθυμούν, να γνωρίζει το προσωπικό τους ρωσικά για να μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με ρωσικές εταιρείες που έχουν κάνει επενδύσεις στη χώρα μας» επισημαίνει.
«Αν και τα δύο τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, δημιουργήθηκαν αμέσως τμήματα. Βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις γλώσσες που ζητούνται περισσότερο. Παρόλα αυτά υπάρχει ανταπόκριση» δηλώνει ένας ακόμη ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, ο Παναγιώτης Χατζηγιαννάκης.
«Πολύς κόσμος πιστεύει ότι μαθαίνοντας ρωσικά, μπορεί να του ανοιχτούν ευκαιρίες μελλοντικά λόγω των επενδύσεων που κάνουν τα ρώσικα funds στην Ελλάδα» προσθέτει.
Η Όλγα Τσιαχρή, φοιτήτρια που αποφάσισε να μάθει κινεζικά, θεωρεί πως είναι ένα σημαντικό προσόν να γνωρίζει κάποιος μία από τις όχι και τόσο «γνωστές» γλώσσες. «Ξεκίνησα μαθήματα για χόμπι, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η "εικόνα" του βιογραφικού μου» επισημαίνει.
Η Τζούλη Καββαδία, φοιτήτρια και λάτρης του κορεατικού πολιτισμού, παρακολουθεί μαθήματα κορεατικής γλώσσας και δηλώνει: «Αρχικά ήταν κάτι που με ενδιέφερε λόγω της ενασχόλησης μου με τον κορεατικό κινηματογράφο, σιγά - σιγά άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για τη χώρα, να γνωρίζω κορεάτες. Η αλήθεια είναι όμως πως κέρδισα πολλά σε σχέση με τα επαγγελματικά μου εξαιτίας των κορεάτικων».
Ο Νίκος Σερασκέρης, μαθητής της τρίτης Λυκείου, αποφάσισε να ξεκινήσει, μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις, τουρκικά με σκοπό να τον βοηθήσουν μελλοντικά στις σπουδές που θέλει να κάνει στο εξωτερικό. «Η τουρκική γλώσσα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με τα σίριαλ. Επηρεασμένος από αυτή την «εισβολή» και το γεγονός ότι θέλω να μάθω μια πιο "ιδιαίτερη" γλώσσα, είμαι όλο και πιο κοντά προς αυτή την κατεύθυνση» καταλήγει.