Βρείτε δουλειά, πληρώνοντας εγγύηση 10.000 ευρώ!

Των Βασίλειου Καλόγηρου, Γιώργου Λαμπίρη

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ποσοστά της ανεργίας για το πρώτο τρίμηνο του 2013, θα δει ότι αγγίζει το 27,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Προχωρώντας λίγο ακόμα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό αυτό παραμένει στα επίπεδα του '27', και συγκεκριμένα στο 27,1%. Αυτή τη φορά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι αριθμοί βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων ετών και το ποσοστό για το Μάιο ξεπερνάει το 62% ανεργίας στους νέους έως 25 ετών, την εμφάνισή τους κάνουν, μορφές απασχόλησης αν μη τι άλλο πρωτόγνωρες, ενώ οι αλλαγές που έρχονται στο εργασιακό τοπίο είναι σαρωτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγγελία που έκανε την εμφάνισή της σε γνωστό ιστότοπο αγγελιών:

Σύμβαση πλήρους αποσχόλησης, πτυχιούχων – βρεφονηπιοκόμων. Διάρκεια συνεργασίας 2 έτη και άνω.

Ετήσιο πριμ 

Επιστροφή της εγγύησης με την λήξη της σύμβασης

Απαραίτητα προσόντα:

Απαραίτητη σχετική εμπειρία και επίσης να διαθέτετε κεφάλαιο έως 10.000 ευρω, για να συμμετέχετε στο έργο ανάπτυξης της νέας σχολικής χρονιάς
Απολαβές / Παροχές: 650-950 ευρω, πριμ ετήσιο
τηλ....

Το news.gr, επικοινώνησε με τον εν λόγω εργοδότη. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα με την καταβολή των 10.000 ευρώ ως εγγύηση, να αποκτήσουμε μετοχές ή δικαίωμα συνεργασίας με ένταξή μας στο καταστατικό της εταιρείας, η απάντηση που λάβαμε ήταν: “Ελάτε να σας δω από κοντά και θα το δούμε...”.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην προκειμένη περίπτωση καλούμαστε να προσφέρουμε ένα ποσό, χρηματοδοτώντας μία επιχείρηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εργαζόμενος που θα συμφωνήσει σε αυτό τον τρόπο απασχόλησης θα λαμβάνει εκτός από το μισθό του μηνιαίως, και ένα ποσό ως δόση για την αποπληρωμή της εγγύησης που έδωσε(των 10.000 δηλαδή). Σε ό, τι αφορά τη μορφή της απασχόλησης, καλείται να υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ζητώντας να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, επικοινωνήσαμε με τον εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο. Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για μία πρακτική, που είναι παράνομη στο βαθμό που δεν υπάρχει εταιρική σχέση. “Είναι η καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου, καθώς και των προστατευτικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, στο βαθμό που δεν προκύπτει εταιρική σχέση στη συγκεκριμένη προσφορά εργασίας. Η έννοια απασχόληση δεν μπορεί να εξαρτηθεί παρά μόνο από την παροχή εργασίας από την πλευρά του εργαζόμενου και την καταβολή του μισθού από τον εργοδότη. Μιλάμε για κανιβαλισμό των εργασιακών δικαιωμάτων”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης, διευκρινίζει ότι “μόνο στην περίπτωση που υπάρχει σύμβαση εργασίας αλλά και ιδιωτικό συμφωνητικό μπορεί να προχωρήσει μία τέτοια διαδικασία και είναι νόμιμη. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι καταχρηστική πρακτική, καθώς εκβιάζει κάποιον να δώσει χρήματα για να εξασφαλίσει εργασία. Ουσιαστικά, εάν κάποιος υπογράψει μία σύμβαση εργασίας, η οποία απαιτεί την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού ως εγγύηση, αντιβαίνει στα όσα ορίζει ο νόμος. Δεν αρκεί να υπάρχει μόνο μία σύμβαση εργασίας, αλλά και συμφωνητικό που να καθιστά συνεργάτη τον εκάστοτε εργαζόμενο – συνέταιρο με συμμετοχή στο καταστατικό της εταιρείας.

Αμέσως μετά, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Γιατί εκτός από την περίπτωση που μόλις σας αναφέραμε, βρεθήκαμε μπροστά σε μία ακόμα αξιοσημείωτη αγγελία:

"Βρεφονηπιαγωγός ή βρεφονηπιοκόμος έως 30 ετών ζητείται για παιδικό σταθμό στη Γλυφάδα, άμεση πρόσληψη με κεφάλαιο από 15.000 ευρώ και ως συνεργάτης .

Τηλ.......

Σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης ακολουθεί τη νόμιμη οδό, όπως τουλάχιστον φαίνεται. Όπως μας είπε ο ίδιος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε, ο ενδιαφερόμενος υπογράφει συμβόλαιο, ενώ γίνεται τροποποίηση του καταστατικού και λαμβάνει ποσοστό επί των κερδών στο τέλος του χρόνου. Επιπλέον, λαμβάνει και ένα ποσό μηνιαίως, ως μισθωτός, με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, υπογράφοντας παράλληλα σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Με βάση λοιπόν, τα όσα προανέφερε ο κύριος Περπατάρης, η συγκεκριμένη πρακτική είναι νομότυπη, καθώς καθιστά συνέταιρο τον συγκεκριμένο εργαζόμενο και πλέον μιλάμε για εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μερών.

Δεν ξέρουμε βέβαια, εάν οι συγκεκριμένες μορφές απασχόλησης τυγχάνουν αποδοχής από τους εργαζόμενους, υπό το εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί, αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι οι συνθήκες εργασιακής ανομβρίας που λίγο ή πολύ όλοι αντιμετωπίζουμε, προσφέρουν τη δυνατότητα για νέες εφευρέσεις και φυσικά τη δημιουργία νέων κανόνων στην αγορά εργασίας. Κανόνων που μπορεί σε ορισμένες των περιπτώσεων να είναι νόμιμες, σε κάποιες άλλες παράνομες, δεν παύουν όμως να αναθεωρούν με βάναυσο τρόπο όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την έννοια της λέξης “απασχόληση”.

[email protected]