Του Γιώργου Λαμπίρη
Διαβάζοντας την αγγελία επίδοξου επιχειρηματία στην ιστοσελίδα αγγελιών Χρυσή Ευκαιρία δεν μπορέσαμε να μην χαμογελάσουμε. Τα σχόλια που έδιναν και έπαιρναν μεταξύ των συναδέλφων στο γραφείο πέραν της πρώτης απορίας ήταν κατά κύριο λόγο σκωπτικά.
Μισθός 100, όσο για ασφάλιση... ξεχάστε το!
Κι όμως η συγκεκριμένη αγγελία είναι απολύτως αληθινή. Προσφέρει ως μισθό το ποσό των 100 ευρώ, ικανό να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού εργαζόμενου (αστειευόμαστε φυσικά). Επικοινωνώντας με τον μελλοντικό μου 'εργοδότη', θέλησα να μάθω περισσότερες πληροφορίες, καθότι η... χρυσή αυτή αγγελία που έπεσε στα χέρια μου, μου προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον.
Ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, η απάντηση κάποιου Χρήστου που βρισκόταν στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής, ήταν αφοπλιστική: Χρειάζομαι ένα άτομο, να αναδημοσιεύει ειδήσεις από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες”.
Στο ερώτημα μου αν προβλέπεται ασφάλιση σε κάποιο ταμείο η απάντηση ήταν μάλλον αναμενόμενη, δεδομένου ότι τη στιγμή που κάποιος προσφέρει μηνιαίως 100 ευρώ μισθό δεν θα μπορούσε να απαντήσει διαφορετικά: “Δεν προβλέπεται κάποια ασφάλιση. Έτσι, ανασφάλιστος”.
Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε στη διάρκεια της συνομιλίας μας ότι αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους να εργαστούν για την ιστοσελίδα του, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή. “Η ειδησεογραφία που καλείστε να καλύψετε αφορά σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας, δεδομένου ότι το site θα είναι ποικίλης ύλης”, πρόσθεσε.
Λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο τον ρώτησα πώς θα μπορούσαμε να κλείσουμε ένα ραντεβού να τα πούμε από κοντά. “Μπορείτε να μου στείλετε ένα mail με το βιογραφικό σας στο mail που εμφανίζεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αγγελιών”. Δεν ήθελα να ακούσω κάτι περισσότερο. Ευχαρίστησα, χαιρέτησα και έκλεισα το τηλέφωνο.
Η αγγελία που σε πρώτη ανάγνωση ίσως να προκαλεί ειρωνικά ή χαμόγελο έκπληξης, θα ήταν μάλλον καλύτερο να προβληματίσει. Πέρα από τις συνθήκες και τον τρόπο, για την ποιότητα της δουλειάς. Τι αποτέλεσμα θα μπορούσε να προσφέρει κάποιος που δουλεύει κατ' αυτόν τον τρόπο;
Άλλωστε, η πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΣΕ είναι ενδεικτική. Κάνει λόγο για 1.000.000 'αόρατους' εργαζόμενους, το σύνολο των οποίων υπόκειται σε καθεστώς μαύρης εργασίας.
Για να καταλάβετε σε τι ακριβώς αναφερόμαστε:
-Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα (όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
-300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.
-200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι' αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.
Τα συμπεράσματα δικά σας...