Όπως και στις περισσότερες χώρες, στην Γαλλία οι πολιτικοί δεν διστάζουν μπροστά σε λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα φέρει μερικά ευρώ παραπάνω στον κρατικό κορβανά.
Τα πράγματα στη 2η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν πάνε και πολύ καλά. Υψηλή ανεργία [όχι βέβαια σε ισπανο-ελληνικά επίπεδα], μεγάλα ελλείματα προϋπολογισμού, αύξηση φορολογίας, κλείσιμο εργοστασίων, φυγή κεφαλαίων...
Τα οικονομικά χρειάζονται ενίσχυση --καιρός για αύξηση των επιδιδόμενων κλήσεων, σκέφτηκαν οι Γάλλοι φωστήρες που προσπαθούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό και μέσω των τροχαίων κλήσεων.
Κάθε μερικούς μήνες βρίσκουν νέους τρόπους για να αποσπάσουν χρήματα από τους οδηγούς μοτοσυκλετών --και αυτοκινήτων βέβαια. Κι έτσι μετά τα διάφορα είδη ραντάρ που έχουν στήσει στους δρόμους, οι αρχές αναπτύσσουν το πλέον σύγχρονο εργαλείο του οπλοστασίου τους: τη βιντεοκάμερα.
Ήδη από τις 2 Απριλίου, πιλοτικά στο Παρίσι κατ' αρχήν, οι αρχές χρησιμοποιούν τις κάμερες ασφαλείας (CCTV) που εγκαταστάθηκαν για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, σε νέα καθήκοντα: την αναγνώριση των παραβατών του ΚΟΚ για το κόψιμο κι άλλων κλήσεων
Μέσω βιντεοπαρακολούθησης θα αστυνομεύονται πλέον οι οδηγοί για τις εξής παραβάσεις: Χρήση λεωφορειολωρίδων, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παράνομου παρκαρίσματος, οδήγηση σε λάθος λωρίδα κυκλφοφορίας.
Οι πληροφορίες που θέλουν τις κάμερες να καταγράφουν και τα «μπινελίκια» των οδηγών, όταν για παράδειγμα μπλέκουν σε ακινητοποιημένη κυκλοφορία ή διαλύουν τις αναρτήσεις τους πέφτοντας σε λακούβες-ψαλιδοφάγους, ελέγχονται για την αξιοπιστία τους…
Βέβαια η καταγραφή των παραβάσεων απαιτεί την εκ νέου πρόσληψη ατόμων με μοναδικό καθήκον το «χάζεμα» των οθονών που βλέπετε στις φωτογραφίες, προκειμένου να πιστοποιούν τις παραβάσεις και να αποστέλλουν τα ραβασάκια. Η λειτουργία του συστήματος λοιπόν εμπεριέχει σημαντικό κόστος, που θα πληρωθεί για μερικά χρόνια.
Μέχρι να αποδειχτεί ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πενιχρό και ανάξιο λόγου, όπως στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια, ΗΠΑ). Όπου ο δήμαρχος αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία των καμερών, γιατί αποδείχτηκε ότι δεν αξίζει τον κόπο, τελικά.
Η βιντεοπαρακολούθηση και καταγραφή παραβάσεων ξεκίνησε από 13 δρόμους του Παρισιού. Η μόδια θα επεκταθεί σύντομα σε Νίκαια και Μασσαλία, και αργότερα στην υπόλοιπη Γαλλία.
Και ύστερα θα αρχίσει η επίδοση κλήσεων για μη σύννομες σκέψεις... Α, ρε Όργουελ τι μάς έκανες.