Ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία είναι με μοτοσυκλέτα

Σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλέτας, με θεωρητικό και πρακτικό μέρος, διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» και φιλοξενήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, στο σεμινάριο συμμετείχαν παρατηρητές από την ελληνική λέσχη Moto Guzzi, που διέθεσε τον χώρο για το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου, εργαζόμενοι εταιρειών που συμμετέχουν στη Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον» και εταιρειών που συνεργάζονται με το ΙΟΑΣ για την εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα οδικής ασφάλειας. Εκπαιδευτές στο σεμινάριο ήταν εθελοντές του ΙΟΑΣ με εξειδίκευση και εμπειρία στην ασφάλεια οδήγησης μοτοσικλέτας.

Το πρόγραμμα διευρύνει τις προσπάθειες του Ινστιτούτου για ενίσχυση της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών της οδού, όπως είναι οι οδηγοί μοτοσικλέτας, και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE for Traffic Safety που το ΙΟΑΣ συντονίζει για 13 Oργανισμούς σε εννέα χώρες. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα, παρότι οι μοτοσικλετιστές αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό της κίνησης (16,5%), αποτελούν το 35% των θανατηφόρων τροχαίων, ενώ για κάθε 1,5 χλμ. που διανύει ένας μοτοσικλετιστής κινδυνεύει 16 φορές περισσότερο να τραυματιστεί θανάσιμα σε τροχαίο από ό,τι ο οδηγός άλλου οχήματος.