Νικητής ο Barreda στη 10η ειδική στο rally Dakar

Την 4η φετινή του νίκη απέσπασε ο JoanBarreda με τη Husqvarna, όμως αυτός που βλέπει την τακτική του να αποδίδει καρπούς είναι ο CyrilDespres που προηγείται του αγώνα και πάλι. Κάτι ανάλογο έγινε και στα αυτοκίνητα, όπου ο Αργεντίνος OrlandoTerranova κέρδισε την 1η του ειδική, όμως ο StéphanePeterhansel παραμένει πρώτος και αύξησε τη διαφορά του.

Σε πολυνίκη του φετινού Dakar αναδεικνύεται ο Barreda κερδίζοντας για 4η φορά στον φετινό αγώνα. Οι νίκες στις ειδικές είναι πλέον ο μοναδικός στόχος του Ισπανού καθώς η καθυστέρηση των 3,5 ωρών την 4η ημέρα, του έχει αποκλείσει κάθε ελπίδα για την διεκδίκηση της νίκης.

Ο Despres από την άλλη άφησε πίσω τις ατυχίες και με επιμονή και σύστημα ανέκτησε το έδαφος και πέρασε ξανά στην κορυφή της κατάταξης. Ο Γάλλος θέλει να υπερασπιστεί τον Άσσο που φορά στη μοτοσυκλέτας του και να κάνει 5 τις νίκες του στο Dakar.

Το πρωί ξεκίνησε πρώτος την ειδική των 357 km. σε μια διαδρομή που λίγο θύμιζε τα μέχρι τώρα εδάφη. Βλάστηση, σκληρά περάσματα, πέτρες αλλά και νερά, σηματοδότησαν την αλλαγή τοπίου. Πίσω από τον CyrilDespres ξεκίναγε ο JoanBarreda που αποδείχθηκε ότι είναι ο μόνος οδηγός που μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα τον ρυθμό του Γάλλου οδηγού της ΚΤΜ.

Τρίτος ήταν ο PauloGonçalves, ο ήρωας της ημέρας καθώς επισκεύασε και την μοτοσυκλέτα του Botturi, συναθλητή του στην ομάδα της Husqvarna, μετά από μια πτώση που είχε. H ιταλο-γερμανική εταιρεία είχε μια καλή ημέρα τερματίζοντας 3 μοτοσυκλέτες της στην πρώτη 6άδα..

Στη γενική 4 KTM βρίσκονται στις 5πρώτες θέσεις με πρώτο τον CyrilDespres που έστειλε 2ο τον βοηθό του. Ο ChalecoLopez που ανασυγκροτείται μετά τη δική του πανωλεθρία της 7ης ημέρας, παραμένει 3ος, 13'41 πίσω από τον Despres. Στην 6η θέση της γενικής, 9'54 πίσω από τον πρωτοπόρο βρίσκεται ο HelderRodrigues, με το πρώτο Honda του αγώνα. Η πολλά υποσχόμενη επιστροφή της Honda δεν πάει πολύ καλά…

Στα quad ο LukaszLaskawiec απέσπασε την 2η νίκη του για φέτος, 1'35'' μπροστά από τον IgnacioCasale. Ο MarcosPatronelli εξακολουθεί την συντηρητική οδήγηση, ώστε να διατηρήσει τη σημαντική διαφορά 1:27'47 που έχει, τερματίζοντας 6ος την ειδική.

Στα αυτοκίνητα η ιστορική νίκη του OrlandoTerranova άφησε το δικό της αποτύπωμα στην ιστορία καθώς είναι η πρώτη φορά που Αργεντίνος οδηγός κερδίζει ειδική στα 34 χρόνια του Dakar. Ξεκίνησε 3ος όμως η εξοικείωσή του με τη μορφολογία του εδάφους τον έκανε να ξεχωρίσει. Άφησε 2ο κατά 2'07”τον NaniRoma 3ο κατά 2'19” τον StéphanePeterhansel.

Αποφορτισμένος από τον «κίνδυνο» του NasserAl-Attiyah που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από πρόβλημα στο σύστημα ψύξης, ο πρωτοπόρος της κατάταξης ελέγχει πλήρως τον αγώνα. Απομένουν 4 ειδικές πριν τον τερματισμό στο Santiago της Χιλής και ο «Peter» προηγείται με μεγάλη διαφορά ασφαλείας κατά 52'38” έναντι του 2ου, Νότιο-Αφρικανού GinielDeVilliers και κατά 1:08'40” από τον τρίτο της κατάταξης, συναθλητή του Ρώσο LeonidNovitskiy.

Τελικά στα φοτρηγά παρά την μάχη που έδωσαν το Daf του PeterVanDenBosh και Ginaf του MartinVanDerBrinke, τη νίκη πήρε ένα Kamaz με οδηγό τον AndreyKarginov. Ο ρώσος επωφελήθηκε και από τα τεχνικά προβλήματα του Versluis, ένα σκασμένο λάστιχο του Loprais και τον GerarddeRooy να ξεκινά αρκετά πίσω, για να αποσπάσει την 4η νίκη του.

Στη γενική εξακολουθεί να προηγείται ο EduardNikolaev, 32'23” μπροστά από τον Τσέχο MartinKolomy με το Tatra, ο οποίος είχε επίσης τεχνικά προβλήματα στην ειδική.

Με το μεγαλύτερο τμήμα του αγώνα πίσω τους, οι οδηγοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια μια ειδική «μόλις» 221 χιλιομέτρων. Στο σύνολο θα οδηγήσουν 483 χιλιόμετρα, από την LaRioja στην Fiambala, στην Ανατολική πλευρά των Άνδεων που ανήκει στην Αργεντινή. Η τελευταία ειδική πριν περάσουν στην Χιλή και την περίφημη έρημο Atacama όπου δεν έχει βρέξει τα τελευταία 50 χρόνια. 

Σχετικά Tags
Dakar