Απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα με ποσοστό άνω του 70% η πρόταση για κατάργησή της
Οι Ελβετοί απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση να καταργηθεί η εισφορά υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη που ανακοινώθηκε, αφού έκλεισαν οι κάλπες σήμερα το μεσημέρι.
Οι Ελβετοί ψήφισαν επίσης υπέρ της διατήρησης του ΦΠΑ και του άμεσου ομοσπονδιακού φόρου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern, η πρόταση για κατάργηση του τηλεοπτικού τέλους που είχε τεθεί σε δημοψήφισμα, απορρίφθηκε με ποσοστό 71%. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 3%. Στο καντόνι της Ζυρίχης το «όχι» ξεπέρασε το 70%, ενώ στη Γενεύη πλησιάζει το 75%, μετέδωσε το ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος είχε η νεολαία του ριζοσπαστικού Φιλελεύθερου κόμματος, με το σκεπτικό ότι τα τηλεοπτικά τέλη «δεν είχαν καμία σχέση με τη νέα γενιά», που έχει μεγαλώσει με το διαδίκτυο και τη συνδρομητική τηλεόραση. Τα τηλεοπτικά τέλη στην Ελβετία, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ανέρχονται σήμερα σε 451 φράγκα (περίπου 392 ευρώ). Το 2019 το ποσό θα μειωθεί στα 365 ελβετικά φράγκα. Θα καταβάλλεται όμως από όλους, ακόμη και από αυτούς που δεν διαθέτουν τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς δέκτες, καθώς οι αρχές αποδέχτηκαν το σκεπτικό, ότι πολλοί παρακολουθούν πλέον τηλεόραση ή ραδιόφωνο μέσω του Ίντερνετ.
Στην Ελβετία υπάρχει μόνο ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, ο SSR, που μεταδίδει στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά). Ο SSR απασχολεί 6.000 εργαζόμενους και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από τα τηλεοπτικά τέλη. Από την εισφορά αυτή επωφελούνται επίσης 21 ραδιοφωνικοί και 13 τηλεοπτικοί περιφερειακοί σταθμοί.
Αν είχε επικρατήσει το «ναι» στην κατάργηση, θα απειλούνταν συνολικά 13.500 θέσεις εργασίας. Ο εκπρόσωπος της SSR είχε προειδοποιήσει, ότι αν σταματούσε αυτή η χρηματοδότηση, ο σταθμός θα έπρεπε να διακόψει πολύ γρήγορα τη λειτουργία του.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, για την κατάργηση του ΦΠΑ και του άμεσου ομοσπονδιακού φόρου –τις δύο βασικές πηγές εσόδων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας– απορρίφθηκε επίσης με ποσοστό περίπου 83%.