Σε διαδηλώσεις εναντίον του διπλασιασμού της τιμής του ψωμιού
Έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και έναν συνεργάτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters συνέλαβαν οι αρχές ασφαλείας του Σουδάν, ενώ κάλυπταν κοντά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ διαδηλώσεις εναντίον του διπλασιασμού της τιμής του ψωμιού, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια.
Ο Αμπντελμονέιμ Αμπού Ιντρίς Αλί, 51 ετών, που εργάζεται για το Γαλλικό Πρακτορείο στο Χαρτούμ επί σχεδόν μια δεκαετία, είχε πάει να καλύψει την Τετάρτη μια διαδήλωση εναντίον της αύξησης της τιμής βασικών ειδών διατροφής στο Ομντουρμάν, μια πόλη πολύ κοντά στην πρωτεύουσα. Περίπου 200 διαδηλωτές διαλύθηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και ροπάλων.
Δεν κατέστη δυνατή καμιά επαφή με τον Ιντρίς Αλί έπειτα από τη διαδήλωση. Οι Αρχές του Σουδάν ενημέρωσαν την Πέμπτη το πρωί το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου ότι ο δημοσιογράφος συνελήφθη μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεργάτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κρατούνται από την πανίσχυρη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας (NISS).
Αρχικά οι Αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο Ιντρίς Αλί θα αφηνόταν ελεύθερος μέσα σε λίγες ώρες. 24 ώρες μετά τη σύλληψή του, παρέμενε κρατούμενος. Οι Αρχές ανέφεραν ότι σε βάρος των τριών δημοσιογράφων που συνελήφθησαν «διεξάγεται έρευνα» χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
«Η διεύθυνση του Γαλλικού Πρακτορείου καταδικάζει σθεναρά τη σύλληψη του κ. Ιντρίς Αλί και απαιτεί από τις σουδανικές Αρχές την άμεση απελευθέρωσή του», τόνισε το AFP σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Εκπρόσωπος του Reuters δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψη και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για την υπόθεση».
Ο πρόσφατος διπλασιασμός της τιμής του ψωμιού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Σουδάν να αναθέσει τις εισαγωγές σιτηρών στον ιδιωτικό τομέα και την επιβολή μέτρων λιτότητας βάσει των προτάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας. Έχουν σημειωθεί αρκετές διαδηλώσεις από τις αρχές της χρονιάς, οι οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία.
Μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την έναρξη της κρίσης, πράκτορες της NISS συνέλαβαν, επίσης την Τετάρτη, τον Μοχτάρ αλ Χάτιμπ, τον Γενικό Γραμματέα του σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενός από τα παλαιότερα στον αραβικό κόσμο.
Στο Σουδάν σημειώθηκε και το 2016 ένα κύμα διαδηλώσεων εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να μειώσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, που είχε οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής τους.
Η κυβέρνηση του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ είχε αντιδράσει και τότε καταστέλλοντας βίαια τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο επανάληψης των βίαιων επεισοδίων του 2013 –όταν και πάλι πολλοί πολίτες είχαν ξεσηκωθεί εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων– με δεκάδες νεκρούς.