Κούλλης Νικολάου για «Famagusta»: «Κάνουμε μία σειρά που να είναι σωστή τηλεόραση και όχι να προπαγανδίσουμε»

Κούλλης Νικολάου για «Famagusta»: «Κάνουμε μία σειρά που να είναι σωστή τηλεόραση και όχι να προπαγανδίσουμε»

Το αντίστοιχο σήριαλ για την εισβολή στην Κύπρο που είχαν γυρίσει οι Τούρκοι, αλλά δεν κατάφεραν να παιχτεί στο Netflix

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε ανώτατο επίπεδο στην Τουρκία η είδηση ότι η ελληνική σειρά του MEGA «Famagusta», που που παρουσιάζει την ιστορία της Αμμοχώστου, την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο μέσα από μαρτυρίες και συνεντεύξεις με συγγενείς αγνοουμένων, μπαίνει στην πλατφόρμα του Netflix.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου». Μιλώντας στην εκπομπή Live News ο παραγωγός της σειράς, Κούλλης Νικολάου, εξήγησε πως το «Famagusta» δεν είναι μία σειρά προπαγάνδας. «Εμείς κάναμε αυτή τη σειρά και δεν μας χρηματοδότησε κανένα κράτος. Θέλαμε ως άνθρωποι και δημιουργοί της τηλεόρασης, να μην κάνουμε κάτι πρόχειρο. Δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί, πέρα από κάποιους καλούς φίλους που έδωσαν ό, τι μπορούσαν και δώσαμε και μείς από την τσέπη μας, να κάνουμε μία σειρά που να είναι σωστή τηλεόραση και όχι να προπαγανδίσουμε» τόνισε ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Όπως είπε ο ίδιος, «θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης. Να περάσουμε το μήνυμα «όχι στη διχόνοια». Δεν εξιστορούμε καμία ιστορία του τι έγινε στην Κύπρο το ’74, πάρα μόνο ένα σημαντικό κομμάτι της, που είναι ο άνθρωπος, η Κύπρια μάνα που έχει χάσει το παιδί της και αγνοείται εδώ και 50 χρόνια». «Το ’74 χάθηκαν ζωές, ξεσπιτώθηκαν άνθρωποι. Ο πόλεμος είναι άδικος, οι στρατιώτες είναι άδικοι, όχι ο λαός. Δεν στέλνουμε κανένα μήνυμα διχόνοιας. Μαζί με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους θέλουμε να πούμε ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Ο πόλεμος μόνο καταστροφή φέρνει», δήλωσε. Τέλος, ο Κούλλης Νικολάου θέλησε να ευχαριστήσει το MEGA που ανέλαβε το κόστος του «Famagusta» και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο επιτελείο της σειράς.


Η προπαγάνδα της Τουρκίας μέσα από τη δική της σειρά

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο όμως δεν γίνεται τηλεοπτική σειρά για πρώτη φορά, αφού με χρηματοδότηση της Άγκυρας γυρίστηκε η σειρά με τίτλο «Μία φορά κι έναν καιρό στην Κύπρο», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 2 Απριλίου του 2021 παρουσία του προέδρου του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Μαζί με τους εκατοντάδες συντελεστές του σήριαλ υπερπαραγωγή της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης TRT, που είχαν κάνει κυριολεκτικά απόβαση την προηγούμενη μέρα στην Αμμόχωστο, είναι οι Τούρκοι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τις ιστορικές προσωπικότητες της εποχής, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Νίκο Σαμψών, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Το τουρκικό αφήγημα για το Κυπριακό είναι απολύτως Ερντογανικό, με αναφορές περί συνταγματικών πραξικοπημάτων και σφαγών των τουρκοκυπρίων στο διάστημα 1963-1974, πριν την εισβολή του Αττίλα. Η τουρκική παραγωγή για να κάνει τη σειρά πιο ελκυστική, την διάνθισε και με μία μελό ερωτική ιστορία. Το σήριαλ παίχτηκε στο πρώτο κανάλι της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης και στην κατεχόμενη Κύπρο για δύο σεζόν και στη συνέχεια πουλήθηκε και προβλήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Η παραγωγή είχε φιλοδοξίες για την αγορά του από το Netflix, αλλά δεν τα κατάφερε. Ίσως και γι' αυτό η προβολή του «Famagusta» από το Netflix να προκάλεσε τόση οργή. Σύμφωνα με άρθρο της κυπριακής εφημερίδα «Cyprus Mail», η προβολή της σειράς με το έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις ανησυχίας στους τουρκοκύπριους. «Μυρίζει προπαγάνδα», δήλωσε ανώνυμα στην εφημερίδα Τουρκοκύπριος.

Σήριαλ υπερπαραγωγή χολιγουντιανών προδιαγραφών

Το σήριαλ «Μια φορά κι έναν καιρό στην Κύπρο» ήταν χωρίς υπερβολή υπερπαραγωγή χολυγουντιανών προδιαγραφών. Χρειάστηκαν έξι μήνες προετοιμασία για τα γυρίσματα, οι συντελεστές έφθασαν τους 170 και τις 3.000 τα κοστούμια και τα αξεσουάρ. Πέντε φορτηγά μετέφεραν εξοπλισμό στα κατεχόμενα για τα γυρίσματα, ενώ κατασκευάστηκαν έξι στρατιωτικά οχήματα, δύο τανκς και 600 αντίγραφα όπλων.