Γιατί μεγάλη μερίδα βρίζει την αστυνομία
Στην παρέα του «The 2Night Show» της Δευτέρας (14/11) και καλεσμένος του Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε ο Σταύρος Μπαλάσκας. Η πρώτη του δουλειά ως οδηγός νταλίκας, τα 32 χρόνια δράσης στην Αστυνομία, οι επικίνδυνες στιγμές που έχει ζήσει και η όμορφη οικογένεια που έχει δημιουργήσει.
Τι άποψη έχει για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις;
«Δεν μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου τα λέω έτσι όπως είναι, χύμα, όπως τα συζητάμε με τους αστυνομικούς στον δρόμο», είπε για τις προσκλήσεις που έχει από τα κανάλια.
«Είμαι σχεδόν 32 χρόνια στην Άμεση Δράση, στο “100” και μέλος του ΔΣ του Π.Ο.Α.Σ.Υ. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ όποτε θέλω, τα έχω κλείσει τα χρόνια μου. Οι αστυνομικοί 800 ευρώ παίρνουν», δήλωσε αρχικά.
«Έχω μία κόρη 29 χρονών, έναν γιο 25 και ένα μωρό 4 μηνών. Τον μικρό θα τον βάλω στην αστυνομία, τα άλλα δύο δεν ήθελαν. Θα κάνω ότι έκανε ο μπαμπάς μου με εμένα. Εγώ δεν ήθελα να γίνω αστυνομικός», αποκάλυψε.
«Σπούδασα μηχανολόγος βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά o πατέρας μου μας πίεζε με τον αδερφό μου να μπούμε στην αστυνομία. Είχαμε και μια αδερφή που πέθανε από καρκίνο 15 χρονών. Πριν από την αστυνομία ήμουν φορτηγατζής σε νταλίκες, καθάριζα πολυκατοικίες, δούλευα σε διανομές μουστάρδες, έβγαλα την Ακαδημία της αστυνομίας και με έβαλαν οδηγό περιπολικού. Πλέον δεν υπάρχει υπηρεσιακό δίπλωμα για το περιπολικό, παλιά υπήρχε», πρόσθεσε.
Γιατί ένα μεγάλος μέρος των Ελλήνων βρίζει την αστυνομία;
«Μας… φάγανε τα πολιτικά και οι “παππούδες μας”. Εμείς σαν αστυνομικοί πληρώνουμε τους «παππούδες» μας, διότι τη δεκαετία του ’30, του ’40, του ’50, του ’60 οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τους αστυνομικούς για άλλους λόγους. Δεκαετία του ’70, όλοι ξέρουμε. Έχουμε πάρει μια ρετσινιά… Ένα παιδάκι 19 χρονών σήμερα τί δουλειά έχει με τη χούντα; Είναι ένα στίγμα που θα φύγει τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς εμείς ακόμη το πληρώνουμε».
Ποιες «κατηγορίες» ανθρώπων, επιλέγουν να φορέσουν τη στολή του Αστυνομικού;
«Μπαίνουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων στην αστυνομία, είναι πρώτον νέα παιδιά που θέλουν μια δουλειά, να αγκιστρωθούν στο ελληνικό δημόσιο, να έχουν το στάνταρ τους, τον μισθό τους, την ησυχία τους, να κάνουν την οικογένειά τους, το κάνουν δηλαδή για βιοποριστικούς λόγους. Είναι δεύτερον άνθρωποι καριέρας, έχουν μυαλό, θέλουν να προχωρήσουν, μπαίνουν στην Αξιωματικών, μπαίνουν στην Αστυνομία, εκεί εξελίσσονται, μπαίνουν σε σχολές, κάνουν μετεκπαιδεύσεις, είναι καριερίστες και τρίτον υπάρχει μια μειοψηφία “κομπλεξικών”. Μπορεί να ήταν από το χωριό του, ο «πουθενάς», ο «τίποτας», αυτός με την έπαρση, που έβαλε τη στολή που ξαφνικά νόμισε ότι η στολή τον έφτιαξε, τον έκανε, του άλλαξε την προσωπικότητα. Αν πέσεις πάνω στους κομπλεξικούς την… έκατσες. Τα νέα παιδιά έχουν μόρφωση και ήθος. Όταν ένας αστυνομικός δημιουργεί προβλήματα, ελέγχεται από τις εσωτερικές υποθέσεις, το συνήγορο του πολίτη και το πειθαρχικό δίκαιο. Κάνουμε “αυτοκάθαρση” σε όσους ξεφεύγουν».
Όταν… έπεσε σε πυροβολισμούς: «Πήγα με το περιπολικό σε ένα φούρνο στον Βύρωνα που είχαν ταμπουρωθεί Αλβανοί κακοποιοί και πυροβολούσαν, μας πέταξαν μέχρι και χειροβομβίδα. Έχω τύχει επίσης να πυροβολήσω για εκφοβισμό, για να σταματήσουν» και συνέχισε μιλώντας για τις οικονομικές απολαβές σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν:
«Στην αστυνομία δεν υπάρχουν λεφτά, υπάρχει φτώχεια. Οι Γερμανοί παίρνουν 4.000 ευρώ, στην Αμερική παίρνουν 5.000 δολάρια. Τον εξοπλισμό τον αγοράζαμε όλον από την τσέπη μας και τώρα το κάνουν, αλλά ηθελημένα όχι γιατί δεν μας τον παρέχουν, αλλά γιατί πολλοί αστυνομικοί θέλουν να έχουν το συν ένα. Παλιά μας έδιναν ύφασμα και επίδομα να ράβουμε μία στολή τον χρόνο, μας έδιναν παπούτσια, τώρα δεν μας δίνουν τίποτα. Για τα όπλα μας κάνουν εκπαίδευση, αλλά όχι όσο πυκνά θα έπρεπε να γίνεται ιδιαίτερα στις μάχιμες υπηρεσίες».
Τέλος, μίλησε για την έξαρση των σεξουαλικών εγκλημάτων, την ευφυΐα κάποιων κακοποιών, ενώ εξηγεί γιατί πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας, η νομοθεσία για τα ισόβια.
«Μετά την οικονομική κρίση και μετά τον κορονοϊό είναι σαν να έχει “παλαβώσει” ο κόσμος. Βγαίνουν όλα και πολύ. Παλιά υπήρχε προοδευτικότητα στο έγκλημα, τώρα έχουμε εξάρσεις και έχουμε ιδιαίτερα εγκλήματα, όπως αυτή την περίοδο τα σεξουαλικά. Θα έπρεπε να γίνουν κτίρια ολόκληρα οι ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως το οργανωμένο έγκλημα, να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο. Είχαμε συζητήσει για να δημιουργηθεί το ελληνικό FBI, ένα όργανο πιο ψηλό και άρτιο. Ευτυχώς τα πάνε πολύ καλά, είμαστε δεύτεροι στις εξιχνιάσεις και πρώτοι είναι οι Άγγλοι. Η ελληνική αστυνομία πατάει στο αμερικάνικο μοντέλο και ας μην έχει αμερικάνικες αρχές, όσον αφορά στα δομικά στοιχεία της υπηρεσίας. Είμαστε λίγο “αμερικανιά”. Με όλο τον κόσμο έχουμε πολλά πρωτόκολλα συνεργασίας. Έχουμε στην Ευρώπη την Europol σε συνεργασία με την Interpol».
Και πρόσθεσε: «Δεν δειλιάζω να ζητήσω συγγνώμη όταν κάνω λάθος. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας άνθρωπος που οι αστυνομικοί με στηρίζουν για να λέω τα πράγματα όπως είναι. Και ΕΔΕ άπειρες έχω φάει και με το ερώτημα της απόταξης έχω πάει και έχω βγει σε διαθεσιμότητα για δηλώσεις μου που παραποιήθηκαν. Οι “εχθροί” του Μπαλάσκα είναι τα λεγόμενα συνδικαλιστικά. Ο συνδικαλισμός στην Αστυνομία είναι ένας μικρόκοσμος, όπως είναι η πολιτική. Έχουν βγει άνθρωποι, φίλοι μου που με έχουν χτυπήσει στην τηλεόραση και μετά ήρθαν και μου ζήτησαν συγγνώμη. Ό,τι γίνεται στην πολιτική, το ίδιο γίνεται και σε εμάς. Υπάρχουν παρατάξεις».
Οι φυλακές
Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο των φυλακών, αν και όπως είπε δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το κομμάτι αυτό.
«Φυλακές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, αλλά σωφρονιστικά καταστήματα, έτσι λέγονται. Που σημαίνει: Θα μπεις, θα σωφρονιστείς, θα καταλάβεις το λάθος σου και βγαίνοντας θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Πιστεύω στην δεύτερη ευκαιρία, αλλά και στην τρίτη. Όταν, όμως, δεν τις αρπάζεις, τι κάνω; Οι κακούργοι είναι πανέξυπνοι άνθρωποι, υπάρχουν μεγάλοι κακούργοι που αν είχαν χρησιμοποιήσει το ταλέντο και την ευφυΐα τους για καλό, θα ήταν μεγάλοι νόμιμοι επιχειρηματίες και θα είχαν πολλά λεφτά. Το έχω διαπιστώσει αυτό που σου λέω. Όταν το κάνεις και το ξανακάνεις, θα έπρεπε να υπάρχει ο υπότροπος. Όπως στην Αμερική. Δηλαδή σου λέει “έκλεψες, θα πας ένα χρόνο. Τη δεύτερη φορά, θα πας δέκα χρόνια και την τρίτη θα πας ισόβια. Δεν βάζεις μυαλό, άρα είσαι εγκληματίας. Δυστυχώς σε εμάς αυτό δεν υπάρχει. Έχω πάει πολλούς ανθρώπους φυλακή και υπάρχουν αρκετοί που έχουν σωφρονιστεί. Το μυστικό είναι ότι θα σε πιάσουν, άπιαστος εγκληματίας στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Όσοι κάνουν κάνουν έγκλημα μπορεί να μην πιαστούν με τη μία, ούτε με τη δεύτερη, με την τρίτη θα πιαστούν».