Eurovision 2022: Αποκλείστηκε η Ρωσία από το διαγωνισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Eurovision 2022: Αποκλείστηκε η Ρωσία από το διαγωνισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η ανακοίνωση της EBU

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Χθες έγινε γνωστό πως υπήρχαν φωνές που ζητούσαν την αποβολή της Ρωσίας από την Eurovision όμως φορείς του διαγωνισμού τόνιζαν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός που ενώνει έθνη και γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής».

Πριν λίγη ώρα όμως, η EBU (European Broadcasting Union – Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε πως η Ρωσία αποβάλλεται από την Eurovision. «Η EBU ανακοινώνει ότι καμία ρωσική συμμετοχή δεν θα συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU έλαβε την απόφαση μετά από σύσκεψη η οποία έγινε νωρίτερα σήμερα με την συμμετοχή των διοικητικών οργάνων του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, την Ομάδα Αναφοράς, με βάση τους κανόνες της εκδήλωσης και τις αξίες της EBU» γράφει στην συνέχεια η ανακοίνωση ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως: «Η απόφαση αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι, υπό το φως της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμμετοχή της Ρωσίας στον φετινό Διαγωνισμό θα έφερνε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία. Πριν λάβει αυτή την απόφαση, η EBU αφιέρωσε χρόνο για να διαβουλευθεί ευρέως μεταξύ των μελών της. Η EBU είναι ένας μη πολιτικός οργανισμός-μέλος ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δεσμεύονται να προασπίζουν τις αξίες της ζωής».

Η ανακοίνωση της EBU «κλείνει» λέγοντας: «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τα διεθνή ιδεώδη, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή».