Αναμετρήσεις που έμειναν στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης
Άρωμα κάλπης έχει το 2019 αφού οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν όχι μια αλλά τρεις φορές. Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές θα... αναγκάσουν τους πολίτες να βρεθούν με τα ψηφοδέλτια στο χέρι και να αποφασίσουν σε ποιον θα «ρίξουν» τη ψήφο τους.
Οι πολιτικοί έχουν μπει ήδη σε διαδικασία «μάχης» και ο κάθε ένας προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους.
Εκτός όμως από τις προεκλογικές ομιλίες και τους «αγώνες» που δίνουν εντός και εκτός Βουλής, υπάρχουν και οι τηλεοπτικές μάχες, οι οποίες καθηλώνουν το κοινό στους δέκτες.
Από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης οι τηλεμαχίες ή αλλιώς debates, όπως έχουν γίνει ευρέως γνωστά, κέντριζαν το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.
Η πρώτο debate που δεν αναγνωρίζεται επίσημα
Το πρώτο debate έγινε πριν 29 χρόνια και συγκεκριμένα το 1990 με πρωταγωνιστές τον τότε πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και τον Χαρίλαο Φλωράκη, γενικό γραμματέα του ΚΚΕ.
Η τηλεμαχία τους μεταδόθηκε ταυτόχρονα τόσο από την κρατική τηλεόραση όσο και τα δυο ιδιωτικά κανάλια, Mega Channel και Ant1. Ωστόσο, επίσημα δεν θεωρείται debate γιατί δεν έλαβε χώρα μέσα σε τηλεοπτικό στούντιο.
Η αναμέτρηση με τις υπερβολικά πολλές διαφωνίες
Κάθε τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα σε πολιτικούς αρχηγούς συνήθως χαρακτηρίζεται από τις πολλές και έντονες διαφωνίες. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1996 πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο debate αφού για πρώτη φορά είχαν συμφωνηθεί και οι όροι διεξαγωγής του. Κώστας Σημίτης (ΠΑΣΟΚ) και Μιλτιάδης Εβερτ (ΝΔ) διασταύρωσαν τηλεοπτικά τα ξίφη τους, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, σε μια αναμέτρηση που είχε αρκετή ένταση. Ο κ. Έβερτ ζητούσε τρεις αναμετρήσεις άμεσου διαλόγου ενώ ο κ. Σημίτης τις χαρακτήρισε «κοκορομαχίες» και ήταν κατηγορηματικά αρνητικός σε μια τέτοια διαδικασία.
«Αγκάθι» οι όροι του debate και το 2000
Όπως και στη προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση, αυτή του 1996, έτσι και το 2000 οι πολιτικοί αρχηγοί ήρθαν σε ρήξη με αφορμή τους όρους του debate. Το «αγκάθι» έγινε θέμα διαβουλεύσεων ανάμεσα στα κομματικά επιτελεία και τελικά στις 30 Μαρτίου 2000 Κώστας Καραμανλής (ΝΔ) και Κώστας Σημίτης (ΠΑΣΟΚ) βρέθηκαν αντιμέτωποι μπροστά από τις κάμερες. Έλλη Στάη, Μανώλης Καψής και Έλλη Στάη βρέθηκαν στο πλατό της ΕΡΤ και ήταν οι δημοσιογράφοι που έθεσαν τις ερωτήσεις τους στους δυο πολιτικούς.
Το πρώτο... πενταμπέιτ
Το 2004 για πρώτη φορά το debate αλλάζει μορφή και αυτό χάρη στους πολιτικούς αρχηγούς. Πολλές μέρες πριν την αναμέτρηση τους στην κάλπη, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ανεβάσει τόνους με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διεξαχθεί ένα μόνο debate. Μετά από προτροπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, KKE, Συνασπισμός και ΔHKKI) βρέθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 2004, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στο πρώτο «πενταμπέιτ» όπως έγραφε ο Τύπος τότε.
Το «καυτό» debate μετά τις πυρκαγιές
Οι φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια το καλοκαίρι του 2007 και έβαλαν την χώρα σε κατάσταση γενικού συναγερμού, προκάλεσαν τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Λίγο καιρό μετά τη τραγωδία, Κώστας Καραμανλής (ΝΔ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Στέλιος Παπαθεμελής (Δημοκρατική Αναγέννηση) βρέθηκαν αντιμέτωποι στο τηλεοπτικό πλατό και σχεδόν το 30& του γενικού συνόλου του τηλεοπτικού κοινού καθηλώθηκε στους δέκτες για να ακούσει τα λεγόμενα τους.
Η «κόκκινη κάρτα» και η παρατήρηση στον σκηνοθέτη
Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον Σεπτέμβριο του 2005 βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια τηλεοπτική μονομαχία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καινοτόμα».
Οι δυο... μονομάχοι είχαν στη διάθεση τους μια «κόκκινη κάρτα» και αν διαφωνούσαν με τα λεγόμενα του «αντιπάλου» είχαν τη δυνατότητα να τη σηκώσουν και να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους. Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, που έχει αποτυπωθεί και στη μνήμη του τηλεοπτικού κοινού, είναι η παρατήρηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον σκηνοθέτη καθώς του έκανε παράπονα πως στα πλάνα φαινόταν πιο κοντός από τον Αλέξη Τσίπρα.