Κατά καιρούς έχει «πεθάνει» παγκοσμίως γνωστές προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Πάπας Βενέδικτος
Σοκ προκάλεσε η «είδηση» ότι ο γνωστός – ελληνικής καταγωγής- σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς πέθανε. Την «είδηση» μετέδωσαν και μεγάλα ΜΜΕ όπως η Washington Post ενώ μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών sites την αναμετέδωσαν πολύ γρήγορα.
Τον «θάνατο» του κ. Γαβρά φαινόταν να έχει ανακοινώσει η νέα υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.
Λίγα λεπτά αργότερα όμως – και αφού η «είδηση» είχε βάλει φωτιά στο διαδίκτυο-, στον ίδιο Twitter λογαριασμό που φερόταν να ανήκει στην κ. Ζορμπά, γράφτηκε ότι επρόκειτο για fake news και πως πίσω από την ψευδή είδηση βρισκόταν ο Tommasso Debenedetti.
Ποιος είναι όμως ο Tommasso Debenedetti και γιατί «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά
Ο Tommasso Debenedetti είναι γνωστός και ως «ψεύτης του ίντερνετ». Δάσκαλος στο επάγγελμα, εδώ και περίπου μια πενταετία ο Debenedetti έχει βάλει σκοπό της ζωής του να γεμίσει το ίντερνετ με fake news και μάλιστα μεγάλης κλίμακας.
Κατά καιρούς μέσα από τους ψεύτικους λογαριασμούς που έχει δημιουργήσει ο Debenedetti έχει «πεθάνει» ανθρώπους παγκοσμίου αναγνώρισης και επιρροής, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ αλλά και ο πάπας Βενέδικτος XVI. Ειδικά με το «θάνατο» του Άσαντ προκάλεσε οικονομικά σοκ στις παγκόσμιες αγορές αφού οι τιμές του πετρελαίου έκαναν μέρες να… συνέλθουν από το σοκ.
«Θύματά» του έχουν πέσει διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως ο Guardian, οι New York Times, η κρατική τηλεόραση της Χιλής και πολλά.
Στις πολλαπλές περσόνες που έχει δημιουργήσει, ανοίγοντας ψεύτικους λογαριασμούς με ονόματα όπως του Umberto Eco και του Mario Vargas Llosa, τους έχει βάλει να πουν πράγματα που τελικά αποδείχτηκε πως ποτέ δεν είπαν ενώ έχει δημοσιεύσει ψευδο-συνεντεύξεις με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο.
«Ο θάνατος δουλεύει καλά στο Twitter» έχει πει ο 40χρονος Debenedetti, στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.
Όπως λέει ο ίδιος για το μαύρο – και κατά πολλούς απαράδεκτο- χιούμορ του, απλά θέλει να δείξει ότι το «Twitter έχει γίνει το παγκόσμιο πρακτορείο ειδήσεων και ας είναι το λιγότερο αξιόπιστο από όλα». Λέει, επίσης, πως θέλει να καταγγέλλει τη «δημοσιογραφία της ταχύτητας» και να καταδείξει με τον… παράδοξο τρόπο του την μάστιγα των ψευδών ειδήσεων…
Ενώ δίνει ελαφρυντικό στον εαυτό του λέγοντας πως στο στόχαστρό του βάζει μόνον μεγάλες προσωπικότητες που «έχουν τα μέσα να αντιδράσουν πολύ γρήγορα» και πως ποτέ δεν θα έκανε fake news το θάνατο ενός κοινού θνητού, που δεν θα μπορούσε να αμυνθεί απέναντι σε όλο αυτό.
Με πληροφορίες από Business Insider, Australian News, The Guardian