Από την Κατερίνα Μαραγκού
Καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιούμε συχνά αλλά δυστυχώς όλο και κάποιος λόγος προκύπτει που καθιστά το φαρμακείο αναγκαίο και απαραίτητο σε κάθε σπίτι.
Καλό θα ήταν λοιπόν να οργανωθούμε έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τα απρόοπτα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.
Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αγοράσετε ένα ειδικό κουτί για να τοποθετήσετε τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες στο σπίτι.
Στη συνέχεια θα πρέπει να το οργανώσετε σωστά για να μπορείτε να βρίσκετε εύκολα αυτό που έχετε ανάγκη τη δεδομένη στιγμή.
Το τρίτο και σημαντικότερο είναι να βρείτε το σημείο που θα αποθηκεύσετε το φαρμακείο σας έτσι ώστε τα φάρμακα να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία και το σημαντικότερο να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό τα μικρά παιδιά.
Θυμηθείτε το φαρμακείο σας δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά ούτε και σε ντουλάπι που έχει υγρασία.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα καλό θα ήταν να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξεως και να αφαιρείτε από μέσα τα φάρμακα ή τις κρέμες που έχουν λήξει -μην τα πετάξετε στα σκουπίδια, προτιμήστε να τα παραδώσετε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας για σωστή ανακύκλωση- στη συνέχεια καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε τα σκευάσματα που έληξαν γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να σας προκύψει το Σαββατοκύριακο.
Φροντίστε να έχετε πάντα στο φαρμακείο σας φυσιολογικό ορό, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά, παυσίπονα για όλες τις ηλικίες, αλοιφή για τσιμπήματα και για εγκαύματα, οξυζενέ, οινόπνευμα και ερυθρό βάμα ιωδίου.
Εκτός από τα φάρμακα ένα πληρες κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να περιλαμβάνει ακόμα θερμόμετρο, ψαλίδι, σύριγγες μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης και γάζες.