Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία πήρε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Έτσι, η έκθεση που ήδη έχει κερδίσει το κοινό για ένα μόνο βράδυ θα παραμένει ανοιχτή ως τα μεσάνυχτα προκειμένου να έχει την ευκαιρία και το νεαρότερο σε ηλικία κοινό της πόλης να την παρακολουθήσει.
Η αρχαιολογική έκθεση θα παραμένει ανοιχτή στις 18 Απριλίου από τις 21:00 ως και τις 00:00 και μάλιστα με μειωμένο εισιτήριο ξεναγήσεις, μουσικές από τον Γιώργο Μουχταρίδη του Pepper 96,6, cocktails, δώρα και υπέροχη διάθεση.
Όσο για την έκθεση, ο επισκέπτης μπορεί να "γνωρίσει" στη διάρκειά της αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους -ντόπιους ή ξένους.
Μέσα από τις ιστορίες τους φαίνεται εναργέστερα η συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων για τις περιόδους που εξετάζονται (από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ), όπως και γενικότερα η συμμετοχή της γυναίκας στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία. Μέσα από τις ταφές που έχουν επιλεχθεί, η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων από τη μια μεριά αλλά και η συγγένεια των ταφικών εθίμων από την άλλη, δημιουργούν ένα ιδεολογικό ρεύμα και μια κοινωνική διάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες αυτές υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.
Η επιλογή με αντικείμενα από συγκεκριμένες υπαρκτές γυναίκες (δεν έχει να κάνει δηλαδή με μυθικές ή άλλες μορφές) είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης καθώς δίνει μια πραγματική, χειροπιαστή διάσταση όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες νεκρές και επομένως, το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να συζητηθούν ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μέσα από απτά στοιχεία.
Είσοδος: 5 ευρώ
(Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1)
Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, πατήστε εδώ