Σαρακοστή σημαίνει χαλβάς. Όχι όμως οποιοσδήποτε

Ο χαλβάς, σκέτος, με αμύγδαλο, με κακάο, με ή χωρίς ζάχαρη ή ακόμα και εκείνος που φτιάχνετε από σιμιγδάλι, αποτελεί πάντα ένα έδεσμα που αγαπάμε τη σαρακοστή.

Μια από τις καλύτερες λοιπόν και πιο ξακουστές προτάσεις για αυθεντικό, πεντανόστιμο χαλβά στην Αθήνα, είναι εκείνος του Κοσμίδη, και αυτό δεν αποτελεί πια μυστικό.

Γιατί γίνονται κάθε τέτοια εποχή ουρές έξω από το μαγαζί του;

Η εμπειρία του είναι “ζυμωμένη” από το 1922, όταν ο παππούς τότε Κοσμίδης διατηρούσε ακόμα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορία έτσι απλά θα μπορούσε να σταματά εδώ μιας και οι πολίτικες συνταγές του σαφώς και θα αποτελούσαν δεδομένη επιτυχία και στην Αθήνα.

Δεν συμβαίνει όμως έτσι.

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, ο παππούς ήρθε στον Πειραιά όπου συνέχισε στο εργαστήριό του να φτιάχνει γλυκές μνήμες από την Πόλη. Σύντομα, έγινε ευρέως γνωστός και το Αθηναϊκό κοινό πάντα τον προτιμούσε.

Σειρά όμως είχε ο γιος να κληρονομήσει το ταλέντο, ο οποίος μάλιστα το εξέλιξε ακόμη περισσότερο και κρατώντας μυστικές τις συνταγές του απέδωσε αυτόν τον τόσο ξεχωριστό γευστικό χαρακτήρα στο χαλβά που έφτιαχνε.

Τα χρόνια πέρασαν, οι ουρές συνέχισαν να μεγαλώνουν για ένα κιλό πολίτικου χαλβά, ώσπου η ανάγκη για εξειδίκευση οδήγησε την οικογένεια στη δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου που μάλιστα από τότε ως και σήμερα ξαφνιάζει πάντα με την καινοτομία των προτάσεών του.

Αυτός είναι λοιπόν ο Κοσμίδης και γι' αυτό εδώ και ολόκληρες γενιές έρχεται πρώτος στο μυαλό μας όταν μιλάμε για χαλβά.

(Ελ. Βενιζέλου & Ψηλορείτη 4, Αγ. Βαρβάρα)